Hat évjárat tapasztalata áll rendelkezésünkre

2012. május 13. 11:23

Homonna Attila
Vinoport
A mádi Király-dűlőnél kiesett hatvan év tapasztalata, a háború után ugyanis ezt a területet elfelejtették a szőlőtermesztés szempontjából - mondta el Homonna Attila, a Barta pince borásza a Vinoportnak adott interjújában. A borász mesélt a Barta pince első, 2008-as aszújáról is a lapnak, ebből az interjúból szemlézünk.

- Végül zárjuk a sort az ugyancsak 2008-as 6 Puttonyos Aszúval. Milyen magas volt itt a cukor?

- Nagyon magas, 240 gramm/liter fölötti. Ehhez az kellett, hogy már maguknál az alapboroknál is 120-tól induljon a cukor. Hömpölygő ez az édesség a borban, ugyanakkor a gyümölcsössége miatt nagyon izgalmas is. A tény, hogy a savait is megtartotta, számomra a Király-dűlő nagyságát bizonyítja. A törvényi előírásnak megfelelően két évig érleltük hordóban a bort.

- Ezt azért mondod, mert szíved szerint rövidebb ideig tartanád hordóban az aszúkat?

- Egyáltalán nem. Sőt vannak kísérleteink, olyan kisebb aszútételek, amelyek már négy-öt éve hordóban pihennek.

- Végigtekintve ezen a soron megfogalmaznád, hol tartotok most?

- A Királynál kiesett hatvan év tapasztalata, a háború után ugyanis ezt a területet elfelejtették a szőlőtermesztés szempontjából. Nem ismerünk olyan élő embert, aki valaha kóstolt volna innen származó bort a mi tételeinket megelőzően. A telepítés termőre fordulását követően most hat évjárat tapasztalata áll rendelkezésünkre. Az útkeresés stádiumában vagyunk, mind a száraz, mind az édes borok esetében.

Mostanra mi eljutottunk oda, hogy lassan rájöjjünk melyik parcellának milyenek az igényei, milyen az életritmusa, a szőlő gyökérzete pedig elég kiterjedt ahhoz, hogy a dűlők egyes részeinek borai akár vakon megkülönbözhethetőek legyenek. Ezek az évek annyit jelentenek, hogy az első lépés már megtettük, most elkezdhetünk lassan továbblépegetni az úton.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában