Évente nyolc és fél milliárd jut a borászatoknak 2014-től

2012. május 28. 12:12
Dől a lé a borászokhoz - ezzel a kicsit sem hatásvadász címmel hozta le a Népszabadság a Vidékfejlesztési Minisztérium közleményét, mely szerint 2014-től több mint 8,5 milliárd forintot kapnak évente a magyar borászatok.

Az uniós Közös Agrárpolitika következő pénzügyi időszakában, 2014-től 29 millió eurót, vagyis több mint 8,5 milliárd forintot kapnak évente a magyar borászatok. A kormány a tárgyalások alatt folyamatosan arra törekszik, hogy a támogatások tervezésekor minél nagyobb mozgásteret biztosítson a szőlészeknek-borászoknak - hangsúlyozta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár egy ceglédi pinceavatón.

A tervek szerint

az Európai Unió 2015-től eltörli a szőlőtelepítési szabályozást, ami a tömegborok előállítóinak kedvezne, ezért a Vidékfejlesztési Minisztérium a szakmai szervezetekkel teljes egyetértésben ellenzi a szőlőtelepítés liberalizációját. Több mint egymilliárd forint jut az idén borászati gépek, technológiai berendezések beszerzésére, nagyobb arányban kaphatnak támogatást borászati fejlesztésekre a kis- és középvállalkozások. 

Már Brüsszelben vannak a 35 ismert és használt bornév termékleírásai. Ezek közül öt, oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ), és 30, oltalom alatt álló eredet-megjelölés (OEM) kategóriába tartozik. Hazánk érdeke, hogy a termékleírások jók legyenek, mert ezekkel tudjuk hagyományos borainkat megvédeni, és a komoly értéket képviselő földrajzi eredet-megjelöléseinket, piacon tartani, fejleszteni, írja a minisztériumi sajtóközlemény.

Egyszerűbbek lettek

a termelői borkimérés szabályai: 2012. január 1-jétől a bortermelők használatában, vagy tulajdonában lévő üzlethelyiségekben is működhet borkimérés. Az intézkedéssel javultak a gazdák árusítási feltételei, mert pincéjüktől távol, közvetlenül a fogyasztóknak is árulhatják boraikat – fogalmazott az államtitkár.

Czerván beszélt arról is, hogy a közeljövőben módosítják a bortörvényt, így tovább csökkennek a vállalkozók adminisztratív költségei, átláthatóbbá válik a törvény szabályozása és egyszerűsödik a borszőlőültetvények telepítésével és kivágásával kapcsolatos ügyintézés.


A kép a badacsonyörsi Varga pincészet oldaláról származik.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés