Szeremley: Már nem érdemes itt élni

2012. június 28. 8:49
Közel ötszáz hektárt veszített a földpályázatokon Szeremley Huba, aki a Blikknek azt mondta, már nem érdemes itt élni. A borász szerint olyanok nyertek a pályázatokon, akik érdemtelenek, és köszönő viszonyban sincsenek a földdel.

Az ország egyik leggazdagabb embere, Szeremley Huba két pályázatot nyert, amelyet a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet a családi gazdaságok kialakítása és megerősítésére írt ki – írja a Blikk. A lap szerint a 21 milliárdos becsült vagyonával a 28. leggazdagabb magyarnak számító Szeremley cége, az Első Magyar Borház Kft. Kislődön nyert el 22 hektáros legelőt és egy 69 hektáros szántót húsz évre.

A borász ennek ellenére vesztesnek érzi magát: Vicc ez az egész földpályáztatás. Olyanok nyertek itt a környéken, akik köszönő viszonyban sincsenek a földdel. Eddig 500-600 hektáron gazdálkodtam, van 150 szürkemarhából álló gulyám, több száz mangalicám, most maradt 90 hektárom. A többi földet, ahol eddig gazdálkodtam, mások nyerték – mondta a lapnak Szeremley. Egy marhára egy hektár legelőnek kell jutnia, és most mit csináljak, hogy elvették az állataim életterét? Vágjam le őket? Inkább elhajtom őket az országból, és megyek velük én is, mivel már nem érdemes itt élni – tette hozzá.

Hosszú éveken át gazdálkodtam itt, én tettem újra legelővé az itteni területeket, és most közel ötszáz hektárt vesztettem el a pályázatok miatt. Érdemtelenek kapták a földeket, nem a parasztok – jelentette ki a Blikknek Szeremley, ám konkrétumokat nem árult el. Maga az újságíró, derítse ki ön és a nyomozó hatóság – fogalmazott a lapnak.

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem tudom, hány eset kell még a fidesz-fanoknak, hogy észrevegyék: a drága kormányuk a saját szarukba veri bele az arcukat nap, mint nap, és ők még kérik, hogy még, még!

Az állami földpályázatok célja (paíron) kettős volt:

- a helyben lakó gazdáksegítése

- az állattenyésztés támogatása

Szeremley mindkét feltételnek megfelelt. Az eredmény: elvették tőle azokat a bérelt földeket, amiken állatokat tenyésztett.

Ha ez valakit nem győz meg arról, hogy ami történik az ellentétes az ígéretekkel, akkor annak már mindegy.

Ennek a bérlősdinek az az értelme, hogy a csókosaiknak szétosztják a nemzeti vagyon, és majd 2014 elején, amikor kiderül, hogy a bukás elkerülhetetlen, majd fillérekért eladják nekik.

De ez nem fog menni.

Ha a tényeket nem vagy hajlandó tudomásul venni, akkor kár a gőzért.

Szeremleynek egy működő gazdasága volt ezeken a bérelt földeken, állatokat tenyésztett. Miért kellett tőle elvenni?

Nem mindegy, hogy ki nyert?

Az állami földek pályáztatásval kapcsolatban az a hivatalos álláspont, hogy olyanok kapják meg, akik helyben élnek és gazdálkodnak, valamint állatokat is tenyésztenek.

Ha egyszer Szeremley ezeket a földeket bérelte, és eleve megfelelt a feltételeknek, a kiírás logikája alapján érthetetlen, miért vették vissza tőle a földeket?

Miből fogja etetni az állatait? Honnan vesz nekik takarmányt, a Teszkóból?

A Blikk egy bulvárújság, megfelelő szintű újságírókkal, ezért nem vették észre, hogy itt nem egyszerűen arról van szó, hogy másnak adták ezeket a földeket, hanem arról, hogy Szeremley gazdasága alól kihúzták az alapot: ellehetetlenítik az állattenyésztést.

Ha komolyan gondolod, amit írtál, akkor mi a véleményed a felcsúti körök, és Nyerges földszerzéséről?

Itt egyszerűen szabad rablás folyik, amit ezek szerint támogatsz. Lelked rajta.

Az lehet, hogy elkerülte a figyelmedet, hogy most is nagyon kedvező feltételekkel jutnak a körön belüliek a földhöz: a bérleti díj töredéke a föld alapú támogatásnak.

Éppen ezért tolonganak érte az Orbán család rokonai és ismerősei: mindenféle hozzáértés nélkül is biztos jövedelmet hoz.

Ráadásul le merem fogadni, hogy pár éven belül a mostani bérlők meg fogják tudni venni. Persze áron alul.

Milyen helyiek?

Nem olvasol újságot? Hallottál már Ángyánról?

Honnan veszed, hogy nem zavartak?

Ha egyszerre nézem a kettőt, akkor azt látom, hogy a kommunisták is loptak, meg ezek is. De ezek még a kommunistáknál is rosszabbak.

A kommunista időben a TSZ háztájit adott, a jószágot felvásárolta. Az asszonyoknak is munkát adott a melléküzemekben.

Ma a Fidesz helyi hatalmasságai közmunkásokkal dolgoztatnak a földjeiken.

Na azért arra is kiváncsi lennék, hogy Szeremleynek mennyi főld van a tulajdonában, mivel a mostani lejárt füldpályázatoknak van egy korlátja, hogy nem lehet 1200 ha-nál több amibe beleszámit a saját tulajdon is.
Azért azt ne felejtsük el, hogy itt állami főldeknek a haszonbérletéről van szó és pont az egyik célja az, hogy aki eddig nem gazdálkodott mivel nem volt földje most lehetőséget kap igen kemény feltételekkel, ami üt év után felülvizsgálnak, ha nem tartotta be a feltételeket az állam visszaveszi és szerződést bont.

Gondolom, hogy a megnyert közel 40 hektár kimeritette a maximum föld mennyiséget.

Felcsut környékén ami szintén téma 500 HA korábban egy tulaj által bérelt földet harminchét gazda kapta meg az új pályázat szerint. Naná, hogy megy a cirkusz, mivel a korábbi kedvezményezettek porúl jártak, de többtucat család lehetőséget kapott a megélhetéséhez és fenntartásához.
Ráadásúl mivel meghatározták egységesen az aranykorona szerinti bérleti díjat. így korábban akik minimális bérleti díjért sőt ingyen jutottak többezer hektárhoz. Na ennek vet véget a mostani szabályzó.

Válaszok:
bini | 2012. június 28. 14:11

Bocs 5000 HA a tényleges föld.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés