Tőnél metszették el bűnözők a Villa Sandahl szőlőit

2012. augusztus 16. 9:32
Elképesztően ocsmány dolog történt a Badacsonyban: ismeretlenek 20 centiméterrel a föld fölött, tőnél metszették el a Villa Sandahl 0,6 hektáros harmincéves rajnai rizling tőkéit. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az ültetvény négy évig nem hoz bort.

A borászok, szőlészek, bortermelők egyik legnagyobb rémálma történt meg Badacsonyban a Villa Sandahl birtokán: ismeretlen bűnözők tőnél elmetszették a 0,6 hektáros harmincéves rajnai rizling-ültetvény pótlásait új hajtásait, mintegy kétezer tőkén. „Egyszerűen visszataszító, hogyan képes bárki szándékosan így tönkretenni a világ egyik legjobb szőlőjét. Ha ez Elzászban vagy Wachauban történt volna, már a világ legszomorúbb híre között sugároznák”ezt írta a borászat rövid közleményében honlapjára.

Ez nemcsak azt jelenti, hogy a Badacsony nemzetközi mezőnyben egyik legelismertebb borászata elveszíti az idei év termését arról a területről, hanem azt is, hogy a következő négy évben az a terület nekik gyakorlatilag kiesik. Az első évben kihajthat egy hajtás, ami legtöbbször gyenge, így visszavágja, hogy a második évben már egy erőteljesebb jöjjön helyette. Ha erős, akkor harmadik évben felteszi karra – ekkor már teremhet, ám az még nem az igazi. Igazán csak az ötödik évben hoz olyan minőséget a szőlő, mint előtte.

Bárki is volt, bárkinek is a megbízásából történt, egészen pontosan tudta, hogy most szüret előtt okozza a legnagyobb kárt. A bűnözők ezzel nemcsak több tízmilliós – ez csak szerény becslés – kárt okoztak, hanem attól is megfosztották a közönséget, hogy a badacsonyi terroir egy-egy újabb szelete eljusson hozzájuk. És ezzel nemcsak a svéd tulajdonú Villa Sandahl borászatnak okoztak kárt, hanem a magyar bor ügyének, nemzetközi megítélésének is.

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"elmetszették a 0,6 hektáros harmincéves rajnai rizling-ültetvény pótlásait"

A cikk is pótlásról beszél.

Az ""öreg"" szőlőtőkék azon a félhektár területen 30 évesek,

a RajnaiRizling "oltványok" amelyeket most terro(i?)risták
elmetszettek rajta - 20 cm magasságban - azok kb 3-4-5 évesek (voltak).

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában