Először palackozzák a középkori szőlőfajtákat Sümegen

2012. augusztus 27. 20:06
Idén első alkalommal palackoznak bort a sümegi vároldalba telepített egyhektáros történelmi szőlőültetvényről. A cél a középkori Balaton szőlőtermesztésének reprezentálása volt.

Idén első alkalommal palackoznak bort a sümegi vároldalba telepített egyhektáros történelmi szőlőültetvényről. Egly Márk borász, a Balatoni Szőlő- és Borkultúra Egyesület elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a XV. századi szőlőfajtákkal beültetett ültetvény telepítése 2007-ben kezdődött. Tavaly jelképes mennyiségű szőlő termett a területen, idén már több mint 500 kilónyi termésre számítanak. A szőlész-borász szakmérnök tájékoztatása szerint a sümegi vár oldala méltó helye a szőlőültetvénynek, ahol megtalálható a 800 tőkéből álló, több száz éves szőlőfajtákból összeválogatott fajtagyűjtemény.

Itt olyan, ma már csak génbankban található fajtákat telepítettek újra, mint a fehér góhér, bajor, sárfehér, vagy a kék szőlők közül a vadfekete és a piros bakator. A cél a középkori Balaton szőlőtermesztésének reprezentálása volt – közölte, hozzáfűzve, hogy a ferences rendi kolostor kertje és a püspöki palota ölelésében lévő műemlékkörnyezetben található területen a szőlőtelepítéshez a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal hozzájárulása is kellett.

Szólt arról is, hogy a Palota Pincészetben szombaton mutatják be a Ramassetter-palackot, amelyet először 150 éve készített a sümegi borászat meghatározó alakja, Ramassetter Vince a palackozóüzemében. A kora egyik legnagyobb borkereskedőjének területei voltak Somlón, Badacsonyban és Sümegen, ahol a családi szőlőbirtokon gyakran megfordult Deák Ferenc is. Mintegy ezer hektáron gazdálkodott, nemcsak saját termését vitte piacra, hanem fel is vásárolt. Egly Márk tájékoztatása szerint a Ramassetter-palack közel kétéves előkészítő munkát követően készült el, a fél liter űrtartalmú, borostyán színű butéliából eddig 150 darabot gyártottak. Az egyedileg, kézzel készített üvegműves remeket egyenként töltik meg a kézműves borászat boraival, és még a dugózása is egyedi: viaszolással zárják le.

A több mint 500 éves műemléképületben 1998-óta működő Palota Pincészet idén bekerült Magyarország 10 legszebb szőlőbirtoka közé, a döntőbizottság hétfőn látogat majd Sümegre.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés