A vörösbort szeretjük a legjobban

2012. szeptember 6. 9:07
A magyar háztartások kétharmada vásárolt bort valamilyen rendszerességgel tavaly. A többség a vöröset részesíti előnyben, de egyre többen fedezik fel a rozét, ötből három palack bor hipermarketben, diszkontban kerül a bevásárlókosárba – közölte a GfK Hungária Piackutató Intézet szerdán.

A bort kifejezetten kedvelő magyarok aránya a GfK felmérése szerint ma már eléri a 37 százalékot, míg 20 évvel ezelőtt még csak 25 százalék volt – derül ki a GfK Hungária Étkezési szokások felmérésének 2012. évi adataiból. Míg 2006-ban a magyar háztartások fele, 2011-ben már közel kétharmada vásárolt bort valamilyen rendszerességgel. A magyarok döntően a vörösborokat kedvelik, a fehérborok részesedése enyhén csökkenő tendenciát mutat, a rozé népszerűsége ugyanakkor egyre nő, bár a teljes forgalomból csak kis részarányt képvisel (értékben 8, mennyiségben 6 százalék).

Az édes borok még mindig jelentős részarányt képviselnek a teljes megvásárolt mennyiségből, de némileg csökkenő tendencia figyelhető meg. A száraz és félszáraz borfajták részesedése mennyiségben ugyan nem emelkedik, ám értékben – a magasabb árak miatt – folyamatosan növekszik. A háztartások havonta vásárolnak bort, és egy-egy ilyen alkalommal 2-2,5 liter, 3-4 palack bor kerül a kosarakba. A kereskedelmi forgalomba kerülő borok háromötödét a hipermarketekben és a diszkontokban értékesítik. A hipermarketekben és a diszkontok átlagárainak különbségét jól mutatja, hogy mennyiségben a diszkontok,  értékben a hipermarketek tudják a legnagyobb részt kihasítani a borpiacból.

A nemek között jelentős különbség figyelhető meg – minden második férfi nyilatkozott úgy, hogy különösen szívesen iszik bort, míg a hölgyeknél ez az arány csak 23 százalék –, az életkor, a végzettség, vagy a jövedelmi státusz ugyanakkor a bor kedveltségét nem különösebben befolyásolja. Vella Rita, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója szerint a borfogyasztásra kevésbé jellemző a szezonalitás, mint a sörfogyasztásra, a decemberi (karácsonyi) időszakban, az ünnepek idején tapasztalható némi kiugrás, a fehérborokból a nyári fröccs időszakban fogy kicsit több az átlagosnál.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez így nem sokat mond. A borok összetételét (kannás, flakonos, palackozott) és átlagárát is jó lenne tudni.

A vörös a népszerű, meg az édes? Akkor a vörös édes a tuti? Van olyan egyáltalán? Mármint iható? Én csak néhányról tudok: Thummerer, Sike

A legszörnyűbb boros élményem: Soproni Kékfrankos, édes, palackozza valami kiskunsági borgyilkos. Nem én ittam, csak láttam.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában