Importra van szükség az olcsóbb borokból a Hegyközségek szerint

2012. szeptember 12. 11:07
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szerint jó minőségű az idei szőlőtermés, régen volt ilyen egészséges a magyar szőlő, de az olcsóbb borokból várhatóan olasz importra szorul az ország.

Horváth Csaba a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára szerdán a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta, hogy a tavalyi 2,5 millió hektoliter után az idén már két millió hektoliteres bortermés is szép eredmény lenne, miután a fagy, majd az aszály jelentősen károsította a szőlőket. Úgy fogalmazott: „egy tradicionális bortermelő országban nem feltétlenül jó dolog, ha a választékbővítés és a kereskedelmi viszonosság által diktált mennyiségen felül bort kell behozni”.

A borvidékek között jelentős különbségek lehetnek a termés minőségében, hiszen azokon az ültetvényeken, amelyeket a téli fagy sújtott, a tavalyi termés harmada is jó eredménynek számít, míg a fagytól és részben az aszálytól is mentes hegyvidéki területeken a tavalyi szint körül alakul a termés – jelezte Horváth Csaba. A főtitkár hozzáfűzte: a fő szüret szeptember végére befejeződik, de egyes helyeken a késő érésű fajták szüretelése csak ezután következik.

A legnagyobb mennyiségben az olcsó, egyszerű borokból szorul majd importra Magyarország, az ilyen borok többsége Olaszországból érkezik – mondta el Horváth Csaba. A főtitkár szerint az államnak versenyképes gazdasági feltételekkel kellene segítenie a bortermelőket, akiknek pedig az a feladatuk, hogy versenyképes borokat állítsanak elő az asztali kategóriában is.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés