Jó az idei szőlőtermés a soproni borvidéken

2012. szeptember 12. 11:40
Taschner István hegybíró közlése szerint mennyiségre és minőségre is jónak ítélik az idei szőlőtermést a soproni borvidék gazdái. Ezen a borvidéken nem az aszály, hanem a nyáron érkezett jég sújtotta a termést.

Mennyiségre és minőségre is jónak ítélik az idei szőlőtermést a soproni borvidék gazdái – közölte Taschner István hegybíró. Kifejtette: más tájaktól eltérően a soproni borvidéken nem az aszály, hanem a nyáron érkezett jég sújtotta a termést. Kőszeg környékének 400 hektár szőlője ezt megúszta, de a két soproni hegyközség 1.450 hektárjából 250-300 hektárnyi szőlőterületet ért jégverés, amely az érintett területeken a termés negyedét-ötödét vitte el – közölte a hegybíró.

Taschner István elmondta: a napokban végeztek a gazdák az állomány mintegy 30 százalékát adó fehérszőlők szüretével, ugyanakkor elkezdődött a kékszőlők szedése, ami várhatóan a hónap végére befejeződik, a csúcs szeptember huszadika után várható.

A korábbi években megszokott 17-tel szemben – a korábbi szüretnek is köszönhetően – most 18 fokos a must, ami jó minőséget ígér. A hegybíró közölte: jelenleg keresleti piaca van a soproni borszőlőnek, amit az is mutat, hogy a korábbi, 100 forint körüli felvásárlási árat gyorsan sikerült 110 forintra, a cabernet, a merlot és a pinot noir alapanyaga esetében 120 forintra növelni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában