Jó minőségű, de kevesebb szőlő termett Veszprémben

2012. szeptember 24. 8:34
Veszprém megye négy történelmi borvidékén jó minőségű, de kevesebb szőlő termett idén. A termésátlagok mindenhol elmaradnak a tavalyitól: az elmúlt két aszályos év megviselte a szőlőtőkéket, a gazdák 10-25 százalékos terméskiesést szenvedtek el.

Jó minőségű, de kevesebb szőlő termett idén Veszprém megye négy történelmi borvidékén, a termésátlagok mindenhol elmaradnak a tavalyitól – mondták a hegybírók és hegyközségi tanácsok elnökei. Somogyi Lajos, a somlói borvidék hegybírója szerint a szüret jóval korábban, már augusztus 20-a után elkezdődött a korai fajtákkal, és a közel 700 hektáros borvidék 70 százalékán már leszüreteltek. Hozzátette: az elmúlt két aszályos év megviselte a szőlőtőkéket, a gazdák 10-25 százalékos terméskiesést szenvedtek el. A szőlőfürtök összetöppedésével a kinyerhető lé mennyisége is csökken. A savak főleg a korai érésű fajtáknál elégtek, de a késői érésűek esetében tűrhetőek – fogalmazott. A felvásárlási árak átlagosan 15-20 százalékkal magasabbak a tavalyinál: a juhfark ára kilónként 160-200 forint között alakult, míg az egyéb fajtákat 110-160 forintért értékesíthették a somlói gazdák.

A balaton-felvidéki borvidék hegyközségi tanácsának elnöke szerint a súlyos aszály a késői érésű fajtákat károsította, a termésátlagok nagyon gyengék. Németh László elmondta: a túlnyomóan fehér szőlőt adó borvidéken október elejéig hektáronként 50-55 mázsányi szőlőt szüretelnek le, a felvásárlási árak kilónként a legolcsóbb, 90 forintos rizlingtől a drágább, 120 forintos szürkebarátig terjednek. Az illatos fajtáknál, mint a cserszegi fűszeres 150 forint körüli árat lehetett elérni. Kiemelte, hogy a rendkívüli csapadékhiány már a jövő évi termést is visszaveti, a hajtásnövekedés nem alakul megfelelően. A balatonfüred-csopaki borvidéken már az olaszrizlinget szüretelik, példa nélkülinek számít az idei év, mert hamar vége a szüretnek – mondta a hegyközségi tanács elnöke. Varga Zoltán szerint a szőlő mustfoka kitűnő, az olaszrizling esetében 19-20 mustfokot mértek. Jó bor lesz az idei, a termésátlag azonban 30-35 százalékkal elmarad a tavalyitól. A Balatonfőkajártól Zánkáig terjedő borvidéken a szőlő mennyisége talajtípustól függően egy hektáron 60-100 mázsa.

A badacsonyi hegyközségi tanács elnöke szerint a termésátlagok 10 százalékkal maradnak el a tavalyitól, hektáronként átlagosan 70 mázsa szőlőt szüreteltek. Borbély Gyula hozzátette: az idei termés mustfokát sem kell javítani, a szürkebarátnál 19-21 mustfokot mértek, a savtartalommal több gond van. A helyi felvásárlók kilónként 90-100 forintot fizettek a szőlőért, a szüret két hét múlva befejeződik. Veszprém megye négy történelmi borvidéke több mint hatezer hektáron terül el, ebből a badacsonyi 1600, a balatonfüred-csopaki 2.300, a  balaton-felvidéki 1500 és az ország legkisebb, nagy-somlói borvidéke 700 hektár.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés