Közösen szüreteltek Badacsony borászai

2012. október 1. 13:29

A négy alapító pincészet (Istvándy, Laposa Birtok, Szeremley Birtok és Válibor) részvételével megalakult a Badacsonyi Kör. Céljuk, hogy a szüret visszakapja hagyományos közösségteremtő erejét és értelmét.

A szombaton szüretelt Kéknyelű szőlőből tavaszra készül el az első olyan hazai bor, melyet egy borvidék ismert termelői közösen szüreteltek és készítenek el. Ezzel a négy alapító pincészet (Istvándy, Laposa Birtok, Szeremley Birtok és Válibor) részvételével megalakult a Badacsonyi Kör. A megcsonkított rizlingtőkéik kapcsán nemrég elhíresült Villa Sandahl svéd tulajdonosát is meghívtuk, hogy bemutathassák boraikat ez alkalomból; a Badacsonyi Kör ezzel is az összefogás és a szolidaritás fontosságát kívánta hangsúlyozni.

A közös szüret a szervezők szerint igen jó hangulatban folyt és örömükre szolgált, hogy egy ilyen horderejű kezdeményezést útjára indíthattak. Céljuk, hogy a szüret visszakapja hagyományos közösségteremtő erejét és értelmét. Közlésük szerint hamarosan elindul a Badacsonyi Kör saját internetes oldala is.

A régió és az ország ismert séfjeivel együttműködve az alapító pincészetek – szintén hagyományteremtő céllal – kezdeményezik, hogy a szőlőlevéllel és Kéknyelűvel készülő ételek neve legyen „badacsonyi módra”, és ezzel is gazdagodjon a magyar gasztronómia.

A bejegyzés trackback címe: https://bor.mandiner.hu/trackback/4664