Könnyebb lesz pezsgőt készíteni

2012. október 17. 9:39
Jelentős adókedvezményt ad jövő évtől a kistermelő borászatoknak saját pezsgő előállításhoz az állam. A pincék legfeljebb 10 ezer liternyi palackos erjesztésű pezsgőt készíthetnének egy évben. Sokan adminisztrációs nehézségek miatt eddig bele sem fogtak abba, hogy saját pezsgőt készítsenek.

A hvg.hu a Nemzetgazdasági Minisztérium 2013-as adótörvényekről szóló törvényjavaslatában talált rá arra a jogszabály-módosításra, amely „a borászatok működési feltételeinek javítása, termékpalettájuk bővítése érdekében” lehetővé tenné, hogy a borászatok saját szőlőborból, legfeljebb 10 ezer liter mennyiségig, palackos erjesztésű pezsgőt állítsanak elő. Ez sok pince számára kifejezetten jó hír, hiszen számos adminisztrációs nehézség állt eddig a saját készítésű pezsgő útjába.

Garamvári Vencel a hvg.hu-nak nyilatkozva elmondta, üdvözli a lépést, hiszen mindenképpen színesítheti a pezsgőpiacot, ám azzal számolni kell, hogy már párezer palack előállítása is több millió forintos technológiai beruházással párosul, nem is beszélve arról, hogy a pezsgőkészítéshez komoly szaktudás szükséges. A borász szerint kulcskérdés az is, változik-e a pezsgőn a 150 forintos literenkénti jövedéki adó mértéke.

A cikkben megszólalt Szentesi József is, aki két éve létesített budafoki pezsgőpincészetével azt a célt tűzte ki, hogy felébressze a magyar pezsgőt Csipkerózsika-álmából. Szentesi úgy véli, hogy aki nagyobb tételben szeretne pezsgőt előállítani, az majd elgondolkodhat azon, hogy saját maga állítsa elő a pezsgőt, de sokan maradnak majd olyanok, akik nem vállalják az ezzel járó pluszmunkát, írja a lap.

A lépés rosszul érintheti a bérkészítőket, ők ugyanis arra rendezkedtek be, hogy azok a borászatok, akik vagy nem rendelkeztek kellő szakértelemmel, vagy a bürokratikus dolgokkal nem akartak foglalkozni, náluk készítsék el pezsgőjüket. Szentesi József évente 40-45 ezer palackot készít más pincéknek, egyelőre nem tudni, hány ügyfél készít inkább saját maga pezsgőt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában