Borokat értékelni

2012. október 25. 14:53

Ripka Gergely
Táncoló Medve
Lehet egyáltalán igazán érteni a borokoz? Én a magam részéről néha azt gondolom, hogy a válasz: nem.

„Lehet egyáltalán igazán érteni a borokoz? Én a magam részéről néha azt gondolom, hogy a válasz: nem. Megfejthetetlenek. Kevesek vagyunk, főleg egyes borokhoz, hogy teljes spektrumukban befogadjuk őket. Benyomásokat közlünk csupán, néha hosszasabban elemezgetünk, öblögetünk, szürcsölünk, hümmögünk, s azt hisszük, hogy megfejtettünk valamit, de meggyőződésem, hogy általában csak egy igen szűk keresztmetszetét érezzük a bornak így is. Nem szégyellem ezt beismerni magamról. (...)

Persze egy idő után mindnyájan a különleges, kiemelkedő borokat keressük, kutatjuk, próbáljuk megközelíteni a 100 pontot, amennyire csak lehet. Nem elégszünk meg, nem alkuszunk meg, hedonizálunk, csalódunk, aztán meglepődünk, s néha persze vitázni is kell. Kell azonban néha az áhitat és a rácsodálkozás is. - Amitől az egész borozás több lesz egyfajta sima folyadékbevitelnél. Amitől egy korty elég, hogy megértsük egy borvidék több évszázadnyi történelmét. Amitől a bor elnyeri szellemi termék mivoltát.

Amitől pár másodpercre kizökkenünk a megszokottból. Amitől a bor gondolatokat termékenyít meg bennünk. Amitől a bor kapukat nyit meg két vagy több ember között. Amitől ezt az egészet nem lehet megunni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában