Magyar tarka

2012. november 7. 10:07

Alföldi Merlot
Gault&Millau
Tudja valaki, hogy milyen az egri bikavér? Én nem.

„Tudja valaki, hogy milyen az egri bikavér? Én nem. De úgy képzelem, hogy K.u.K. fajták uralják: kékfrankos, kadarka, blauburger stb., és így jellegében egy izmos, robbanékony, fűszeres és gyümölcsös bor. Ehhez képest ma a legjobb bikavérek egyszerűen a legjobb pincészetek legjobb házasításai - súlyos, sötét borok, cabernet, merlot és syrah-dominanciával. Kétségtelenül minőséget kapunk a nem kevés pénzünkért, de a bikavérség továbbra is körvonalak nélküli ködfolt. (...)

St. Andrea Merengő Bikavér 2009

Árban és jellegben is kipipálja a nagyboros rubrikákat. Még nagyon embrionális, a kóstolás első napján szinte hordómintának tűnt. Bordóisabb, merlot-sabb, érettebb, mint a Hangács, de ez sem akasztja ki az aromakereket. Telt, harmonikus, sűrűszövésű korty. Súlyos finis kis szotyolás stich-vel. Sajnos ez is osztozik az Áldás és a Hangács visszafogottságában, jólfésültségében. Ezen az árszinten – 30 euro - több árnyalatot, egyediséget és izgalmat várnék. 6 pont (8000 Ft)

Gróf Buttler Nagy-Eged Bikavér 2006

Tanulságos volt a St. Andreák mellett kóstolni. Az illat, a korty sokkal nyitottabb, tágasabb, színesebb. Igazi gyümölcsök, fűszerek, felfedezésre váró árnyalatok, erőlködésmentes, kerek és friss korty. Csupa élet, hordót egyáltalán nem érezni. Hosszú, hosszú lecsengés, finoman érett tanninnal. Egyetlen buktatója az illatban érzékelhető acetonos, illós bizonytalanság. Nélküle 8 pont közeléig jutna, így legyen 7 (6000 Ft).”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés