Mitől drága a bor Magyarországon?

2012. november 7. 11:03

János von Beöthy
Borászportál
A magyar termelő kénytelen az eladási ár negyedéért termelni és előfinanszírozni, ami messze nem csak a magas áfának köszönhető.

„Ha egy magyar borász 500 Ft-ért megtermeli a minőségi bort, akkor kb. 300 Ft-ért lepalackozza (palackozás, üveg, dugó vagy csavarzár, címke, karton, tárolás, előfinanszírozás és szállítás), akkor a termelői nettó eladási ár 800 Ft.

De ekkor jön a magyarországi kereskedelem, s vele együtt egy csapásra, mondhatni, vége a kedvező árú bornak, hiszen a nagykereskedő (még a jobbik esetben) keres 40%-ot, azaz 320 Ft-ot, így az ár máris 1120 Ft a kiskereskedőnek, aki szintén 40%-ot rátesz, ami 448 Ft, és a nettó ár máris 1568 Ft, amihez még jön a Magyarországi áruforgalmi adó, ami 27%, azaz 424 Ft, és így a polci eladási ár 1992 Ft (a termelői ár két és félszerese), ami még a termelőnek nincs kifizetve!

Ez testvérek között is azt jelenti, hogy a magyar termelő kénytelen az eladási ár 1/4 ért termelni és előfinanszírozni, ami messze nem csak a magas áfának köszönhető! Kérem a magyar borfogyasztó társadalmat ezen egy kicsit elgondolkodni!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában