Bortrianon

2012. november 9. 11:23

A szerk.
Népszabadság
A szlovákiai termelők újabb hektárokat akartak bevonni a termelésbe, s vonakodtak vállalni a tokaji szigorú előírásokat.

„Mi persze tudjuk, miről van szó, hiszen a Himnuszban is Tokaj szőlővesszejéről van szó, nem pedig valami másról. Nem vicc ez, hanem egy nemzeti védjegy körüli áldatlan és kétértelmű vita. Nem tudjuk, találhattak volna-e a felek már korábban valami megoldást, amivel kikerülhető lett volna a luxembourgi pereskedés.

Attól tartunk, nem, mert a szlovákiai termelők újabb hektárokat akartak bevonni a termelésbe, s vonakodtak vállalni a tokaji szigorú előírásokat. És ez annál is fájdalmasabb, mert a tokaji bor az elmúlt egy-két évtizedben kezdi visszanyerni régi nagy hírét. Kilép a valaha volt, az egykori minőségek köréből, s vonzza a világ mai borkedvelőit. Aki járt mostanában a tokaji borvidéken, tapasztalhatta az új fellendülést, láthatta, hogy a hagyomány és a korszerű technológia milyen jól megtalálta egymást.

Az is biztató, hogy a Tokajban megtelepedett külföldi termelők is milyen gonddal ápolják ezeket a tradíciókat. Nem ártottak a földnek! Rendezni kellene ezt az ügyet, ami aligha megy a túloldali termelők gyalázásával. Magyarországnak már sikerült kizárnia a Tokaji név használatából olasz és francia termelőket. A szlovákiai (magyarokat) nem kellene. Meg kellene állapodni inkább.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nehogy már a felvidéki (bár ezt le nem írná, mert leszáradna a keze) magyarokkal takarózzon ez a senkiházi! Mindent ellophatnak tőlünk 90 évvel Trianon után is?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában