Továbbra is rá lehet írni szlovák borokra, hogy tokaji

2012. november 9. 11:42

Szlovákia tokaji borvidéke továbbra is használhatja a »Tokaji« írásmódot. Az Európai Bíróság formai okokra hivatkozva elutasította azt a magyar keresetet, amely rendezné a kérdést. A tokaji hegyközség elnöke felháborítónak tartja a döntést.

Az Európai Bíróság csütörtökön formai okokra hivatkozva elutasította azt a magyar keresetet, amelyben Magyarország megtámadta, hogy a bizottság lecserélte az úgynevezett E-Bacchus jegyzékben a szlovákiai Tokajská/Tokajské/Tokajský vinohradnícka oblasť eredetmegjelölést a Vinohradnícka oblasť Tokaj eredetmegjelölésre, vagyis elhagyta belőle a szlovák nyelvű ragokat.

A törvényszék indoklása szerint az oltalom alatt álló megjelölés felvétele a jegyzékbe azért nem támadható meg, mert ez automatikusan megtörténik, a megjelölés ugyanis már korábban is oltalom alatt állt az Európai Unióban. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Szlovákia tokaji borvidéke a továbbiakban is használhatja a tokaji nevet.

„Végtelenül bosszant és vérlázítónak tartom, hogy a luxemburgi bíróság nem tiltotta el a Tokaj név használatától a szlovák felet. Kíváncsi lennék, hogy hasonló esetben egy francia borvidéknél is ugyanilyen megengedők lettek volna-e, az ugyanis teljesen abszurd, hogy két ország szomszédos borvidéke ugyanazt a nevet viselje” - nyilatkozta a döntést követően Marcinkó Ferenc, a tokaji hegyközség elnöke a Népszabadságnak.

Az Európai Bíróság döntése ellen két hónapon belül lehet fellebbezni.

A bejegyzés trackback címe: https://bor.mandiner.hu/trackback/5343