Már Tokaj sem a miénk?

2012. november 11. 12:04

Pósa Árpád
MNO
Az aszú nem kért kettős állampolgárságot, mégis lett neki, azzal, hogy a szlovákiai bortermelők is használhatják a Tokaj nevet.

„Trianon óta Magyarország az egyetlen ország, amelyet saját maga vesz körül – szoktuk meghúzni szomorkásan nosztalgiázó szavakkal a történelmi mérleget. Sok gondot, fájdalmat és keserűséget okozott már ez nekünk. Most, hogy a szórványmagyarság többsége már bekerült az Európai Unióba, és várhatóan a többiek is idővel csatlakoznak, az emlékek már-már elsimulni látszanak. A kettős állampolgárság lelki, érzelmi elégtételéről nem is beszélve. De mindent azért az EU sem old meg. Sőt.

A szőlő például nem mozog, nem látogatja meg rokonait a határon át kirándulva, mégis áthúzódik a zöldhatáron. Az aszú nem kért kettős állampolgárságot, mégis lett neki, azzal, hogy a szlovákiai bortermelők is
használhatják a Tokaj nevet. Történt ez azzal az egyszerű mozzanattal, hogy az európai E-Bacchus jegyzékben az Európai Bizottság a korábban meglévő »Tokajská/Tokajské/Tokajský vinohradnícka oblast« megnevezést lecserélte a »Vinohradnícka oblast’ Tokaj«-ra. Mindegyik szlovák nyelvű variáció Tokaji borvidéket jelent, mégis micsoda különbség. Az első változat egyértelműen mutatja, hogy a borvidék kérdéses része Szlovákiában található, a másik viszont rendkívül könnyen összemosható Tokaj-Hegyaljával. (...)

Tokaj-Hegyalja zárt borvidék, ahol a helyi termelők rendkívül szigorú szabályok szerint készíthetik tokaji és aszú megjelölésű boraikat. A borvidékről elkerülő szőlőt már nem lehet tokajinak nevezni, a borvidékre be nem kerülhet szőlő. Tokaj-Hegyalján csak az ott megtermelt szőlőből, csak a tokaji pincékben lehet, az évszázadok folyamán tökélyre csiszolt, és ma szigorúan ellenőrzött technológia szerint tokaji bort készíteni. A szabályok egy részét az állam határozza meg a bortörvényben, de termékleírásaikban maguk a termelők is szorítanak ezen még egyet-kettőt, hogy a minőség mindenképpen megfeleljen a világ egyedülálló és legkülönlegesebb borának. Most hazafias büszkeség ide vagy oda, ez nem túlzás. A tokaji egy és megismételhetetlen. Az aszú a magyar borászat egyetlen kitörési pontja a minőségi borok nemzetközi piacán. De hogyan lehet a tokaji márkát építeni, azt működtetni, és a piacon sikeresnek lenni, ha a szomszédban van valaki, aki lazább szabályozással készítheti ugyanolyan nevet viselő borát? A válasz: sehogy.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mit vártál? Anno a Köztársasági Elnök is be..rt a hídon és nem ment át.

írta: "Eleg szanalmas, hogy a Fidesz nagy resze a trianoni hatarok eltorleset igergeti felelotlenul es minden alap nelkul.

Lemaradt egy brossúrával, elvtárs! Nem igérgeti, mert azok jóformán nincsenek, Schnegennek hála. :-))


Most majd, ha egy angol, holland vagy német fazon az angol, holland vagy német tescóban kiemel egy tojait a pócrú és asszongya , hogy: "Nicsak, Tokayer aus Slowakei! Hát az a Tokaj nem valahol Magyarországon van", akkor én jó lelkiismerettel, és minden revizionista hóbort nélkül rávágom: "Dehogynem. Meg az a Szolvákia is!"

kapapata "A tortenelmi borvidekbol 3 falu kerult at Szlovakiaba, a szlovakok most hozzacsapnak 30 masikat. Errol van szo... "


Kedves kapapata, igazán megható, hogy végre kifejezésre juttatja mélyen titkolt hazafias érzületét, még ha csak a kormány elleni hőzöngés folytán is.
Ha mást nem, EZT elérte az Orbán-adminisztráció : Hirtelen Önök is hajlandóak kiállni a magyar érdekekért.

Jártam, a tokaji hegylác alján gyalog kereszteztem a határt tavaj.

Rajtunk múlik, hogy mit jelent a határvonal.
A magyar jultúrát igazolja, ha a szlovákok rákapnak a tokoj bor termelésére. Csak jó, ha népszerüsítenek egy hungaricumot!
Nekik is jó, mert felértékelődnek tőle.
1:0 a magyarok javára.

Jobb, mintha ledózerolnák a feléjük eső teraszokat, vagy betelepítenék valami pravoszláv vadalmával. Ilyenre is volt már példa

késő van, már nem találom el a billentyüzetet.
bocs.
jó éjt

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés