Tizenkét újbort ittunk végig

2012. november 26. 18:06
Várhatunk-e többet egy újbortól a műfaj adta kereteken túl? Felérnek-e a hazai primőrök a francia bozsolékig? Egyáltalán: mi az újbor? Gyors cashflow-javító szüret után, vagy egy kedves kis előrejelzés az évjárat főbb jellemzőire vonatkozóan?
Jellemzően azokat az italokat hívjuk újbornak, melyek a szüret évében kerülnek forgalomba. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, komoly technológiára és borászati eljárásokra van szükség – éppen ezért vegyes az újborok megítélése. Sokan a bor megerőszakolását látják benne, mivel a korai szüret és a gyors feldolgozás nem feltétlenül a legjobbat hozza ki a szőlőből. A műfaj itthoni császára minden bizonnyal a Varga pincészet: ők az augusztusi szüret után már szeptemberben a boltok polcaira teszik a csabagyöngyét.
  
Franciaországban a Beaujolais vidékéről származó, gamay szőlőfajtából készülő könnyed és gyümölcsös vörös újbornak a második világháború óta komoly rajongótábora van. Akadnak kritikusok, akik a beaujolais-kat kóstolva azt mondják, ez olyan, mintha a sütemény nyers tésztáját fogyasztanánk. Bárhogy is legyen, egy biztos: Beaujolais-nak a világhírt hozta meg a november közepi újbor.
 
A Márton-napi hagyományok itthon is nagyot lendítettek az újborokon: az éttermek a libaételek mellé mindenhol a friss termést kínálják, kihasználva a fogyasztók új évjárat iránti kíváncsiságát. A két legnagyobb borkereskedő cég kínálatában legalább harmincféle 2012-es tételt (már 2012-es gyöngyözőbor is van!) lehetett már kapni a cikk írásakor, ez is jelzi, hogy az újboroztatás itthon is kitűnően működik.
 
Egy baráti társasággal ültünk össze, hogy megnézzük, mit várhatunk 2012-től. Kilenc hazait és három franciát néztünk meg. A sor nagyon vegyes képet mutatott.
 
*
 
 
Pannonhalmi Apátsági Pincészet St. Martinus 2012 - Pannonhalma
 
Megnyerő, szép illattal indít, könnyed savaival jóleső, gyorsan iható bor. Nyoma sincs kócosságnak, rendezetlenségnek. A pinot blanc adja az alapot és a hátteret, a tramini és a királyleányka pedig a fűszereket. Érezni, hogy jó az alapanyag, és azt is, hogy bár a név és a hagyományok kötelezik az apátságot Szent Márton napjának méltó megünneplésére, ez a bor jóval túlmutat azon, amit egy újbortól elvárunk. 1640 Ft.
 
Dúzsi Fürtike 2012 - Szekszárd
 
Ez a bor lehetne egy friss, gyümölcsös, könnyen iható bor kevés alkohollal. Ehelyett egy abszolút darabos, teljesen széteső bort kapunk. Nincs benne semmi egyensúly, semmi szerkezet, az íze bántóan semmilyen – ez lenne az ezerfürtű fajtajellege? 1190 Ft.
 
Nyakas Irsai Olivér 2012 – Etyek-Buda
 
Citrusos illat. Ízében ugyanez, olyan ez a bor, mint egy Traubisoda alacsony alkohollal. Az irsai olivér ízvilága csak enyhén bukkan elő. Nincs benne egyébként semmi bántó, és nem is akar túl sok lenni. A maga kategóriájában rendben van. 1590 Ft.
 
Figula Rosé 2012 – Balatonfüred-Csopak
 
Erős kénnel köszön be az illatában, csak azt érezni szinte. Fanyar ízjegyek, összehúzza a száját. Nem találni benne frissességet, tompa, üres, nem is értjük. 1490 Ft.
 
Mayer Rosé 2012 - Villány
 
Illatos, primőr jegyek. Az első kortyban jön egy kis marcipános édesség, majd egy gyümölcsös, fanyar íz, melyet az erős, friss savai zárnak le. Kicsit zavaró az alkohol. Egy ideig jó, aztán egyre émelyítőbbé válik. 1690 Ft.
 
 
Dúzsi Marci 2012 - Szekszárd
 
Teljesen zárt, nem jönnek az ízei. Lapos, szerkezet nélküli bor. Ugyanúgy esik szét, mint a Fürtike. Elég volt csak megkóstolni, nem fogyott belőle több. 1290 Ft.
 
Heimann Idei 2012 - Szekszárd
 
Valamiért a vaj és a tejszín jut először eszünkbe róla. Tannint ne is keressünk benne, könnyeden savas ez a bor, fűszerek vannak itt meg gyümölcsök. De csak egy röpke pillanatig. Kortyközépről nincs is értelme beszélni, ennek a kortynak csak eleje van meg vége, ezek is 2 in 1. Gyorsan eltűnik a pillanatnyi gyümölcsösség, és már jöhet is a következő pohár. 1550 Ft.
 
Vylyan Bogyólé 2012 - Villány
 
A két fajta, a portugieser és a zweigelt jelenik meg az illatában, és az ízben is szépen jönnek a fajtajellegek. A portugieser az erősebb, ez ad neki egy jó alapot, és szépen le is kerekíti a bort, a zweigelt erős fűszeressége pedig feldobja. Nagyon jó inni, kerek, rendezett, telt ízek jellemzik. Ilyen egy jó magyar újbor – kiáltottunk fel egy emberként. 1900 forint.
 
Légli Géza Érintetlen 2012 - Dél-Balaton
 
Illata kissé tompa, enyhe élesztős jegyekkel, ami majd az ízben is visszaköszön. Nem véletlenül, hiszen ez a bor valóban egy természetes újbor. Miután leállt az erjedés, a borász lepalackozott három hordót, teljesen érintetlenül, derítés és szűrés nélkül. Gyönyörű merlot, sűrű, kerek, tömény, olyan mintha beleharapnánk. Kitölti a szájat és nagyon sokáig megmarad az íze. Hihetetlen erejű újbor az előzőekhez képest: megmutatja a szőlő minőségét és a termőhely adta lehetőségeket. 2500 forint.
 
 
Roland Bouchacourt Beaujolais Nouveau 2012
 
Teljesen más stílus. Olyan, mint egy könnyű fehér száraz bor. Zöld jegyek és erős savak jellemzik. Könnyű, fűszeres, tárkonyos ízek, melyek hamar eltűnnek. Kicsit lapos, az előzőekben már volt ennél tartalmasabb, szebb újbor. Nem igazán tetszett nekünk. 2800 forint.
 
Joseph Drouhin Beaujolais Nouveau 2012
 
Az előzőhöz képest tartalmasabb, komplexebb. Erősen fűszeres, de van benne egy olyan plusz ízvilág, ami nagyot lendít rajta. A fajta ízei mellett enyhe földes jegyek jelennek meg. Egyszerű, harmonikus szerkezet. Ha valaki kíváncsi a beaujolais-ra, akkor ezt már érdemes megvenni. 2390 forint.
 
Louis Jadot Beaujolais Nouveau 2012
 
Szép, tiszta illat. Könnyed ízek, melyek kitöltik a szájat, elterülnek és belesimulnak a szájpadlásba. Élvezetes bor, amit a végén a fajta lendületes, fűszeres jegyei, szép savai zárnak le. Nagyon jó inni, a beaujolais-k közül ez ízlett nekünk a legjobban. 2990 forint.
 
*
 
A hazai tételek közül négy emelkedett egyértelműen a többi fölé. Heimannék Ideije könnyedségével és jólihatóságával, a Vylyan Bogyóleve szerkezetével és fűszereivel, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet St. Martinusa rendezettségével és újboron túliságával, Légli Géza Érintetlen merlot-ja pedig természetességével és jólmutató kócosságával mutatta meg, milyennek kell lennie egy igazán jóleső újbornak.
 
Ha komolyan vesszük azt a marketingszöveget, hogy az újbor nem csupán egy borászat szüret utáni gyors cashflow-javítója, hanem a friss évjárat első fecskéje, akkor ezek a borok azok, amelyek ezt az állítást bizonyítani is képesek. Járjanak utána! 

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés