Megfiatalodó hegyközség

2012. november 27. 15:47

Alkonyi László
Tokajwine.net
Tiffán Zsolt javaslata régi fájó hibákat javít ki – amivel természetesen nem oldódik meg minden gond egyetlen csapásra.

„A módosítás évek óta irritáló hibákat próbál orvosolni. Olyan visszásságokat szűrne ki, amik olykor gúzsba kötötték a szőlőtermelők önkormányzati rendszerét. Visszatérve a logikához – mellesleg a hagyományokhoz is – a tervezett változtatások szakítanak például az egy tag egy szavazat rendszerrel.

Ha az országgyűlés rábólint a javaslatra, ezentúl minden megkezdett megművelt hektár szőlőültetvény egy szavazatot jelent, tehát nem lesz azonos súlyú a fél hektáros hobbiszőlész, és a több családnak megélhetést adó száz hektáros birtok. Ugyanakkor a javaslat törekszik az egyensúly megtartására is, hiszen egy szőlőtermelő szavazati súlyát (műveljen bármilyen nagy ültetvényt is) az összes szavazat tíz százalékában korlátozza. (Ez a logika végighalad a teljes hegyközségi rendszeren, vagyis a hegyközségeknél, a borvidéki és a nemzeti tanácsban is rendező elv lenne a tagok viszonyában.) Több kisebb módosítás mellett ki kell emelni azt a rendelkezést, miszerint a »természetes személy« a közgyűlésen tanácskozási és szavazati jogát csak személyesen gyakorolhatja. Vagyis megszűnik a szavazatvásárlások legegyszerűbb módja, amikor egy-egy érdekcsoport több tucat, vagy több száz tag írásos meghatalmazásával érkezik, és azokat használva lényegében önkényesen dönt el közérdekű kérdéseket.

Ha a módosítás fő pontjait elfogadja az országgyűlés, régi fájó hibákat javítanak ki – amivel természetesen nem oldódik meg minden gond egyetlen csapásra. Egy fontos tisztulási folyamatot viszont elindíthat! És aztán jöhet a többi feladat: a borászati adminisztráció egyszerűsítése, a marketing, a kutatás átalakítása és így tovább.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában