Weninger vizit

2012. december 18. 11:12
Apám részt vesz a birtok munkájában, de elfáradt a három évtized során meghozott döntések súlyától, így átadta a vezetést – meséli Franz.

„A balfi Weninger birtok jelenleg 22 hektár területen gazdálkodik. A teljes termelés átlagosan évi 70-80.000 palack körül alakul, míg az ausztriai birtokon ennek kb. a kétszeresét töltik le. A 8 hektáros Frettner dűlő alapvetően löszös talajú, szellős kitettségének köszönhetően a legnagyobb melegek sem viselik meg a szőlőket. A birtok 10 hektáros területtel rendelkezik a Spérn Steinerben, amely a soproni borvidék legértékesebb történelmi dűlői közé tartozik. A keleti fekvésű Spérn Steiner kaviccsal és csillámpalával átszőtt barna erdőtalaján telepített 50 éves kékfrankos ültetvény valóban rendkívüli borokra képes. Vagy 10 évjárat nagyszerű, hosszan érlelhető Spérn Steiner kékfrankosai teszik ezt kétségtelenné. Sopron klasszikusán felül merlot, syrah, pinot noir, cabernet sauvignon, cabernet franc és pinot blanc fajtákkal dolgoznak. A szőlőművelés 2006 óta biodinamikus, amellyel a balfi Weninger birtok Magyarországon elsőként kötelezte el magát a biodinamikus gazdálkodás mellett.

Franz-cal körbejárjuk az emberi léptékű, modern, üvegből és acélból épült pincészetet. Elsőként édesapja szerepéről kérdezem, hiszen pár éve az osztrák birtok irányítását is fiára testálta. »Apám részt vesz a birtok munkájában, de elfáradt a három évtized során meghozott döntések súlyától, így átadta a vezetést« – meséli Franz. A feldolgozóban acél, fa és beton erjesztőket pillantok meg, az érlelő pincében pedig különböző űrtartalmú fahordók sorakoznak. Sőt mi több, itt végre a híres-neves betontojást is meg lehet simogatni. Kérdésemre, hogy mennyire vált be ez az érlelő alkalmatosság, Franz árnyaltan válaszol. A betonban történő érlelés hűvös karaktert kölcsönöz a bornak, ezért működik ez annyira jól például a Dél-francia borvidékeken. Ezzel szemben a hordós érlelés meleg érzetet ad, ami egy hűvös klímájú borvidéken különösen előnyös a borok számára. Sopron – az utóbbi évek meleg évjáratai ellenére – hűvös-mérsékelt, így a betontojás bár hasznos, nem lehet univerzális érlelőnek tekinteni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában