Székre állok, nagyot kiáltok

2013. január 1. 20:33

Árvay János
Egy borász naplója
Vasárnap estére sikerült kipréselni az aszút. Tudják, olyanra hogy a középorsós prés már táncolt, ha megpróbáltam húzni még rajta.

„Az ünnep előtti héten még azt hittem, hogy késésben leszünk az aszúszemek feldolgozásával. Aztán meggondoltam magam. Szabolcsnak ugyan villámgyorsan át kellett szerveznie a napot, de megoldotta. Karácsony előtti napon, vasárnap estére sikerült kipréselni. Tudják, olyanra hogy a középorsós prés már táncolt, ha megpróbáltam húzni még rajta. A 350 kilogramm aszúszemről leengedtünk majd 30 liter esszenciát.

Tudja a fene, hogy miért döntöttem úgy hogy a fenti mennyiséghez mi 200 liter, erjedésben lévőt teszünk. De nem ám olyan kis hígat, hanem tartalmasat. 18,2 várható alkohollal, tehát a normál erjedés után is édes lenne. Summa, summárum: Estéig a megáztatott szemekből kipréseltünk 335 liter aszúbort. Ilyenkor még nagyon friss, de már magában hordozza a későbbi illatokat, ízeket, zamatokat.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában