Merre tovább, olaszrizling?

2013. január 29. 11:57

A hétvégén tartották Csopakon az Olaszrizling, szerintünk elnevezésű rendezvényt, melynek keretében hazai borászok beszélgettek a fajta lehetőségeiről. Laposa Bence badacsonyi és Jásdi István csopaki borász újrafogalmazná mindazt, amit az olaszrizlingről tudunk.

2013. január 29. 11:57

Harmincegy pincészet ötvenféle olaszrizlingjét kóstolhatta a szakma és a nagyközönség hétvégén két csopaki helyszínen, a Jásdi Pincében és a Szent Donát Pincészet épületében. A rendezvényről számos sajtóbeszámoló megjelent, ezekből szemlézünk most.

Legyen egy alapbor

Az Olaszrizling blog szerzője, Kovács András István beszámolójában a szakmai kóstoló tanulságairól ír. A tudósítás szerint Laposa Bence felvetette, hogy legyen két jól látható, jól meghatározható alfaja az olaszrizlingnek: az egyik egy könnyedebb, inkább a fajtára, mint a termőhelyre koncentráló, jól iható, megfizethető bor lenne, míg a másik egy dűlőszelektált, a termőhelyiségre koncentráló tétel lehetne. 

A badacsonyi borász fontosnak tartja, hogy az ivóbornak/alapbornak szánt olaszrizlingek könnyű szerkezete mellett ne legyenek magas alkoholértékek, a dűlős tételeknek pedig ne legyen túlzott illatuk és zamatuk, az ugyanis csökkenti a borok értékét. 

Jásdi István erre reagálva arról beszélt, hogy egyetért Laposa Bence felvetésével, de a kóstolón felvonultatott tételek közül mindössze nyolc-tíz olyan akadt, amiben felfedezni a fajta karakterét és a termőhely egyéniségét. Jásdi szerint az alapkategóriának könnyednek és gyümölcsösnek kéne lennie, és évi 2-3 millió palackot el is lehetne belőle adni itthon, míg a dűlős tételeknél ezt a számot százezerre teszi.

Lesz még nagy a borvidék

„Én azért valamilyen haladást, előrelépést érzek. Nyilván jó lenne, ha minden izgalmas dűlőből lehetne olyan borokat kóstolni, amelyek közel azonos stílusban készülnek. Az alkohol például legyen 12,5 és 13,5 százalék körül, 6-os savval. Egy borvidék akkor lesz nagy, ha ezt az összekóstolást sok jó adottságú dűlő borával el lehet játszani” – fogalmazott Jásdi István az Olaszrizling blog tudósítása szerint.

A szakmai kóstolón Dr. Mészáros Gabriella, a Borkollégium igazgatója is elmondta véleményét az olaszrizlingről. Tallián Hedvig tudósítása szerint rendet kell tenni a fejekben, mert külföldön nem nagyon tudnak mit kezdeni a fajtával. Megfontolandó az is, hogy a fajta javára válna-e egy esetleges névváltoztatás, hiszen a rizlingről elsősorban a rajnai rizling jut az emberek eszébe külföldön. 

Ne pocsékoljuk el az időt

„Nagyobb figyelmet kell szentelni a technológiai tisztáságnak, a hordóhasználat mindenáron való erőltetését is felül kell vizsgálni. Jobban hangsúlyt kellene kapjon a karakter, és a tudatos stílus kialakítása és követése is elsődleges fontosságú. Az olaszrizling útkeresésére nem szabad még egy-két évtizedet elpocsékolni” – összegezett Dr. Mészáros Gabriella, aki szerint a három csúcsfajta a chenin blanc, a rajnai rizling és a furmint, de szorosan mögöttük van a chardonnay és az olaszrizling is.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik