Nyitva van az aranykapu!

2013. január 29. 10:29

Tallián Hedvig
A kárpitos lánya
Az olaszrizlingnek a furminthoz képest - hiába a legelterjedtebb fehér fajtánk - még nem sikerült egyértelmű piaci pozíciót kiharcolnia magának.

„Az olaszrizlingről való tudatos gondolkodás azért is elengedhetetlen, mert az elmúlt években a fehér borok közül a furmint jó példát mutatva nem csupán a marketing, hanem a furminttal dolgozó borászok alapos és tudatos munkájának következtében Magyarország vezető fehér fajtájává emelkedett. Az olaszrizlingnek ehhez képest - hiába a legelterjedtebb fehér fajtánk - még nem sikerült egyértelmű piaci pozíciót kiharcolnia magának. (...)

A kóstolót dr. Mészáros Gabriella összefoglalója zárta, szerinte nem változott a két évvel korábbi állapotokhoz képest sok minden, azonban szükséges lenne mindenképp rendet tenni olaszrizling ügyében a fejekben, mert a külföldi borkereskedők, valamint a szaksajtó is tapasztalja a rendezetlenséget. A nemzetközi leírásokban egyelőre az olaszrizling hátra van sorolva, és őse, bár nem Kárpát-medencei fajta ez nem vesz el értékéből. Viszont érdemes lenne megfontolni, hívta fel a figyelmet a nemzetközi borakadémikus, hogy egy esetleges névváltoztatás a fajta javára válna-e, legalábbis a külföld felé szánt kommunikációban mindenképp, hisz egy szakíró sokszor a rizling név miatt a rajnai rizlingre jellemző jegyekre számít olaszrizling kóstoláskor.

De elsődleges, hogy minőségi borok készüljenek a fajtából, ezért nagyobb figyelmet kell szentelni a technológiai tisztáságnak, a hordóhasználat mindenáron való erőltetését is felül kell vizsgálni. Jobban hangsúlyt kellene kapjon a karakter, és a tudatos stílus kialakítása és követése is elsődleges fontosságú. Az olaszrizling útkeresésére nem szabad még egy-két évtizedet elpocsékolni, figyelmeztetett dr. Mészáros Gabriella. Jásdi István zárszavában kifejtette, hogy a kóstolt tételekből egyelőre csupán néhány bor az, amelynek nyomán el lehet indulni és fel lehet építeni az olaszrizling jó hírét, hozzátette még, hogy helyzetüket nehezíti, hogy a háború előtt sem volt közös pont ahová vissza lehetne nyúlni segítségért, ugyanis akkor is nagy eltérések mutatkoztak a megtermelt borokban.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Vannak fajták, amelyek nemzetenként különböző néven futnak. A welschrieslingnek nincs valami nagy neve.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés