Az olaszrizling, ha magyar

2013. február 01. 09:20

Az olaszrizling a Balaton északi partján, Somlón vagy éppen Egerszóláton többet mond a termőhelyről és így nagyobb borokat is eredményez, mint a példaképként említett rajnai, chardonnay vagy akár a furmint.

2013. február 01. 09:20
Jásdi István
Jásdi István
Olaszrizling

„A termelők érett, egészséges szőlőt dolgoztak föl. Nem voltak vékony, agyonterhelt ültetvényekről szűrt borok Nem volt a tételek között olyan, amelyben a mégoly vonzó botritisz eltakarta volna a gyümölcsök és ásványok ízeit. Nem voltak olyan fás tételek, amelyekben a fa íze ráült volna a borra. A rendkívüli kánikula és szárazság ellenére a borokat nem nehezítette el az alkohol, a szüreti időpont jó megválasztásával a legtöbben elkerülték a savak kiégését. Jól vizsgázott a fajta a nagyon nehéz körülmények között. A hetekkel előre hozott szüret sem eredményezett a borokban éretlen ízeket.

A kóstolón volt 10-12 olyan tétel, amely tisztán hozta a termőhely – a Csobánc, a Badacsony, Mór vagy Csopak ízeit. Itt az ideje, hogy levetkőzzük a más fajtákkal szembeni kisebbrendűségi érzéseket. Nekem meggyőződésem, hogy az Olaszrizling a Balaton északi partján, Somlón vagy éppen Egerszóláton többet mond a termőhelyről és így nagyobb borokat is eredményez, mint a példaképként említett Rajnai, Chardonnay vagy akár a Furmint.

Szakértői találkozókon, osztrák, olasz vagy svájci borászok, sommelier-k, akik azt gondolták mindent tudnak erről a fajtáról, meglepetéssel állapították meg, hogy ezek a termőhelyek általuk nem ismert magasságba emelik a fajtát. Ha ehhez hozzá tesszük, hogy Magyarországon hiába készítjük el a világ legnagyobb Chardonnay-ját vagy Rajnaiját (amire kicsi az esély) mindig csak a burgundiak és Mosel-vidékiek kis unokatestvérei maradunk. Szóval előre Olaszrizling! (És persze Furmint, meg Hárslevelű is!)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik