A furmintról szól a február

2013. február 1. 11:54
Idén már negyedszerre szól a február az egyik legígéretesebb hazai szőlőfajtáról, a furmintról. A Vinoport által életre hívott Furmint Február mozgalom keretében számos étterem, borkereskedés kínálja kedvezménnyel a furmintot.

2013 már a negyedik olyan év, amikor a február a furmintról szól. A Vinoport online bormagazin által életre hívott Furmint Február mozgalom keretében ebben a hónapban borkereskedések szerveznek furmintkóstolókat, éttermek kínálnak konkrét furmintokra komponált menüt. Rengeteg izgalmas program várja a borkedvelőket Soprontól Tokajig, Pécstől Budapestig. A hónap csúcsrendezvénye ismét a Nagy Furmint Február kóstoló lesz, amelyre február 7-én Budapesten, a Vajdahunyadvárban kerül sor.

„Bár a szőlőfajta régen elterjedtnek számított szerte az országban, mára főleg Tokajjal és Somlóval azonosítjuk. Ez az egyik oka annak, hogy a nagyközönség körében nem tartozik a legismertebb hazai szőlőfajták közé, pedig belőle száraz és édes borként is kiemelkedő eredmény születhet. Fontosnak tartottuk, hogy ezen összefogás által minél szélesebb fogyasztói körrel ismertessük meg a szőlőfajtát, már csak azért is, mert az utóbbi években más borvidékeinken is jelentős telepítésekbe kezdtek a borászok” – beszélt a furmintról a Furmint Február ötletgazdája, Kézdy Dániel.

A február 7-én Budapesten zajló Nagy Furmint Február kóstolón túlsúlyban lesz Tokaj és Somló, de ezeken a borvidékeken túl kóstolhatóak lesznek majd balatoni, egri, villányi és zalai furmintok is, a csendes borok mellett pedig lesz furmintból készített pezsgő, ecet és verjus is. Az eseményen mutatkozik be a most újraindult salgótarjáni üveggyár furmintpohara, amelynek formáját a szervezőkkel egyeztetve alakították ki.

„Úgy tapasztaljuk, hogy az évről évre kifejtett munka eléri a célját, és mára egyre több olyan étterem, borkereskedés és pincészet csatlakozik, akiket nem mi kerestünk meg, egyszerűen hallottak a mozgalomról, és szimpatikusnak találják azt, egyetértenek célkitűzéseivel” – mondta el Tóth Adrienn, a Vinoport.hu főszerkesztője. „Hosszú távon pont ez a célunk: elérni, hogy a Márton-nap mellett egy másik olyan ünnepi időszak is legyen Magyarországon, amely egy konkrét borhoz kötődik” – tette hozzá.

Képünk forrása Christian Seely blogja, aki a Disznókő 2012. szeptember 10-i száraz borba való furmintszüretén vett részt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában