Nem akartunk mennyiségben a csúcsra törni

2013. március 16. 8:45
Megpróbáltuk éreztetni azt az elképzelést a borban, hogy a siller a legtartalmasabb rozé és egyben a leglazább vörösbor is – mondta a 2012-es Fuxlik premierjén Hetényi János borász a Mandiner.bor kamerájának.

Azért, hogy a vásárló biztos lehessen benne, hogy a Fuxlit érdemes megvenni, vakteszten döntik el a borászok, saját maguk, hogy melyik az a tétel, ami érdemes a név viselésére. Idén 14 borászat nevezett, de csak kilenc Fuxlit kóstolhatunk. Akik bekerültek, egységes megjelenéssel: róka színű csavarzárral, egyforma üveggel és a grafikán/logón kívül egyforma címkével hozzák forgalomba a 2012-es Fuxlikat.

„A kékfrankos és a kadarka, a két szőlőfajta, amiből mi a sillert készítettük, önállóan kezdte az életét. A második-harmadik nap után, amikor már az ízek és az illatok erre predesztinálták, leengedtünk belőle annyi levet, hogy 85 százalékban a kadarka dominál, és a maradék 15 százalékot pedig a kékfrankos adja” – mesélt a Mandiner.bornak Hetényi János 2012-es Fuxlija születéséről. A bort hagyományosan, kádban áztatták, majd reduktív körülmények között, acéltartályban fejezte be az erjedést. Amikor az almasavbomlás befejeződött, két hónapig nagy ászokhordóba tették a bort érlelni.

Hetényiék megpróbálták éreztetni azt az elképzelést a borban, hogy a siller a legtartalmasabb rozé és egyben a leglazább vörösbor is. „A rozék játékos szénsavtartalmát, az erjedési szén-dioxidot megpróbáltuk egy picit megőrizni, hogy ne uralkodjon, csak a háttérben jelezze: ő a mindennapok bora” – fogalmazott a borász. Hetényi János elmondta, a Fuxli-csapat új tagjai maximum kétezer palackot készíthetnek, és mivel ők mennyiségben nem akartak a csúcsra törni, ezért 1300 palackot töltöttek le.

Új belépőként Hetényi János a Mandinernek elmondta azt is, hogyan került be a Fuxlit palackozó borászok körébe: „Először is: szekszárdi borásznak kell lenni, ennek megvannak a sajátosságai, miszerint szekszárdi szőlőterülettel kell rendelkezni és onnan bort is kell készíteni. A bekerülés jelentkezési alapon megy, de szigorú szakmai zsűri határozza meg, ki tölthet le Fuxli néven sillert.”

A szekszárdi borait mecseknádasdi pincéjében készítő borász szerint szerencsés ital a Fuxli, mert rengeteg élet- és ételhelyzet mellé javasolható: a mindennapok esti borától kezdve a családi ebédeken át a grillpartikig rengeteg alkalom adódik, amikor fel lehet bontani pár palackot a sillerből. Hetényi János szerint a fuxli markánsabb a háziasszonyok jolly jokerénél, a rozénál, mégis szinte mindenhez passzol.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában