Két soproni borászlány küzd az elemekkel

2013. március 15. 7:24

Dénes Dóra
Travelo
Birgit Pfneiszl ragaszkodott ahhoz, hogy a soproni borvidéken borászkodjon, mondván, az egész világon ott érzi magát a legjobban.

„Az osztrák határhoz közel élő, magyar származású család Trianont követően került Ausztriába. Az első borászgenerációt képviselő Franz Pfneiszl ott kezdte el építeni saját borászatát, majd Magyarországon is megnyitotta pincéjét a Fertő tó közvetlen szomszédságában. Lányai, a 27 éves Birgit és a 23 éves Katrin a 2000-es években kapcsolódtak be komolyabban a családi vállalkozásba.

»Ekörül zajlott az életünk. Gyerekkorunkban láttuk, mennyi munkával jár a borászkodás, a szüleim nagyon sokat dolgoztak, hol a szőlőben, hol a pincében. Akkor tudtunk elmenni valahova kirándulni, ha éppen esett az eső. De akkor nem mentünk messzire, hiszen rossz idő volt. Óvoda, iskola után mindig a szőlőben játszottunk.«

Később az idősebbik nővér a szülők ösztönzésére Kaliforniában, Chilében, Ausztráliában, Új-Zélandon és Olaszországban járt szakmai képzésre, majd édesapja a burgenlandi borászat vezetését szerette volna rábízni. A lány azonban ragaszkodott ahhoz, hogy a soproni borvidéken borászkodjon, mondván, az egész világon ott érzi magát a legjobban. Húga közgazdaságtant és jogot tanul, és feltett szándéka, hogy nem borász lesz, de minden máshoz kedve van a traktorozástól a permetezésen át a bormarketingig. Úgy látja, ezzel tudják egymás munkáját kiegészíteni, a saját boraikon dolgozni és azokat népszerűsíteni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában