A furmint legyen velünk

2013. március 19. 15:24

Horkay András
Bor.hu
Hogy mi szólhat ellene? Talán az, hogy nem országos elterjedésű fajta, azonban a nemzetközi ismertség szempontjából az, hogy Tokajból származik, fontos előnnyel bír.

„Tokajon kívül, Somlón, és a Balaton-felvidéken találkozhatunk vele kis mennyiségben. Fajsúlyosabb versenyző, mint az olaszrizling, határozottabb szerkezeti felépítéssel, mind testességében, mind erőteljesebb savszerkezetében, mind pedig karakteresebb aromáival (birs, körte, grapefruit, gesztenye, méz, ásványos jegyekkel kombinálva) sokkal jobban megkülönböztethető akármilyen más fehérszőlőfajtától. Egyaránt kiválóan alkalmasan száraz és édes bor készítésére és érlelési potenciálja, magasan meghaladja nem csak az olaszrizling, de gyakorlatilag minden más hazánkban honos fehérbor érlelhetőségét.

Kimagasló minőséget képes elérni, megfelelő érési potenciával, ráadásul olyan fajta, amelyet sem mennyiségben, sem minőségben nem igazán lehet hazánkon kívül máshol megtalálni. Hogy mi szólhat ellene, talán az, hogy nem országos elterjedésű fajta, azonban a nemzetközi ismertség szempontjából az, hogy Tokajból származik, fontos előnnyel bír. Tokaj a legismertebb magyar borvidékünk a világban, igaz elsősorban az aszúink miatt, de a száraz furmintoknak már híre ment, és egyre fokozódó érdeklődés mutatkozik irántuk a világ borpiacain.

A nemzetközi trendeket figyelembe véve, és a furmint iránti nyitottságot látva a világban, ezzel a szőlőfajtával jóval nagyobb esélyünk van a világ minőségi borfogyasztóit behálózni, mint az olaszrizlinggel, bár ennek a fajtának a jelentőségét sem szabad alábecsülnünk és talán pont a furmint lehet, amely utat törhet az ’olasznak’ vagy akár más szőlőfajtának (és nemcsak fehér, hanem kékszőlő fajtánknak is) a nemzetközi érvényesülésben.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában