Bock József a villányi borstílust ért kritikákról

2013. április 5. 14:02
A világfajták dűlőszelektált borai kell, hogy meghatározzák Villány jövőjét Bock József szerint. A villányi borok stílusát ért kritikákra válaszolva a borász úgy véli, a világ nagy borai nem 11-es alkoholnál kezdődnek, és ha egy gyümölcs rendesen beérik, akkor annak borában mindenből sok van, nem lehet pont az alkoholból kevés.

„A világ nagy borai nem a 11-es, 12-es alkoholoknál kezdődnek. Minél nagyobb alkoholja van a bornak, annál jobban megérett a gyümölcs. A nagyon megérett gyümölcsnél mindenből sok van, ezért nem lehet az alkoholból kevés. Nagy teste, nagy glicerin- és szárazanyagtartalma van ezeknek a borok, és ezek a borok általában nagyon kerekek” – válaszolt Bock József villányi borász a Borászportál kérdésére, miszerint mi a véleménye a borvidéket ért kritikákról, melyek a borok alkohol- és tannintartalmát sokallják.

A megoldás Bock József szerint az, hogy az úgynevezett nagy borokból kevesebbet készítenek a villányi borászok a jövőben. „Az utóbbi húsz évben megtanultuk a terméskorlátozást. Nem lehet kistestű bort készíteni harminc-negyven mázsás terméssel. Vissza kell térni a nyolcvan-kilencven mázsára” – fogalmazott a borász, aki szerint ettől függetlenül a borvidék presztízsét a nagy borok adják. „Villányban olyan nagy borokat lehet csinálni, amiket esetleg 30-50-100 kilométerrel északabbra nem lehet” – adta fel a labdát az interjúban Szekszárdnak, Tolnának és Dél-Balatonnak Bock József.

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában