Több száz bor verseng a Szent György-hegyi Napokon

2013. április 21. 9:34
Gasztronómiai és szórakoztató programok mellett a térség borászatai több száz borral versenyeznek az április 23-én kezdődő Szent György-hegyi Napokon.

A Szent György-hegyi Napok története 21 éve kezdődött: Tóth János Zoltán hegyközségi elnök, a Vinum Vulcanum Borlovagrend nagymestere szorgalmazta, hogy a Tapolcai medence egyik legszebb tanúhegye országosan is ismert legyen; a Szent György-hegy Hegyközsége, a Szent György-hegyért Alapítvány és a Szent György-hegy önkormányzatai (Hegymagas, Kisapáti, Raposka és Tapolca) azóta évről évre megrendezik ezt a szakmai, gasztronómiai, kulturális, turisztikai programot – mondta a tapolcai önkormányzat sajtóreferense, Kovács Melinda az MTI-nek.

A majd' egy héten át tartó rendezvény megnyitója után veszi kezdetét a Szent György-hegyi borok versenye, amelyet hatalmas érdeklődés kísér, a hegy gazdái minden évben több száz tételt küldenek a bíráló bizottságok elé. Hagyományos program a borvacsora, amely a legszebb Szent György-hegyi borok ételekhez való házasításáról szól. Az ételekhez és italokhoz, hozzáértő szakemberek adnak útmutatót – ismertette Kovács Melinda. Szakmai programként minden évben jeles borászokat hívnak a rendezők, akik a hegy gazdái számára értékes információkat adnak a szőlőtelepítéssel, bortermeléssel, értékesítéssel kapcsolatban.

A legnagyobb – több ezres tömeget vonzó – rendezvény a borutak bejárása, ezt április 27-én, szombaton tartják: négy borúton, pincéről pincére haladva ismerkedhetnek meg a gyakran messziről, sőt határon túlról érkező turisták a hegy levével; évek óta jönnek Erdélyből és Finnországból is érkeznek csoportok. Sokak által látogatott program a vasárnapi záróesemény, amikor néptáncosok, hagyományőrzők, fúvószenekarok kíséretében vonulnak a borlovagrendek a Szent György hegy legszebb panorámát nyújtó helyére, a Lengyel kápolnához, ahol hálaadó szentmisével köszönik meg az előző évi borokat és kérik a Jóisten áldását az idei évi termésre is – mondta Kovács Melinda.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában