Magyarországnak van egy világszínvonalú fajtája

2013. május 18. 16:02

Tim Atkin
Gault&Millau
Magyarországnak egy világszínvonalú fajtája van, és ez a furmint. A furmintra és a portugieserre kellene koncentrálni.

„Vannak érdekes fajták, de szerintem Magyarországnak egy világszínvonalú fajtája van, és ez a furmint. A furmint az 5 nagy édesboros fajta egyike; a másik négy a rajnai rizling, a chenin, a semillon és a muskotály. Ráadásul - a muskotályt leszámítva - mindegyikből kiváló száraz borok is készülnek. A furmint minerális, friss és képes kifejezni a termőhelyet. Ami a többi helyi fajtát illeti, én szeretem a kékfrankost. Hogy világszínvonalú fajta-e? Valószínűleg nem. A fajta, ami nekem most kimondottan tetszett, a cabernet franc volt. Körülbelül 10 kiváló cabernet franc-t kóstoltunk.

Szerintem a portugieser mint olcsó vörösbor szuper. Annyira jól iható. És remek neve van. Szerintem a furmintra és a portugieserre kellene koncentrálni. A juhfark figyelemre méltó fajta, csak nehéz a nevét kiejteni. A hárslevelű jó fajta. Kóstoltam jó sauvignonokat és chardonnay-kat. Szerintem Magyarországon jó borok készülnek nemzetközi fajtákból. Tud-e Magyarország olyan jó borokat készíteni belőlük, mint bármely más ország a világban? Valószínűleg nem. Ezért szerintem a jövő az, hogy ezeket házasítják valamivel.

Mondjuk cabernet franc-t kékfrankossal, vagy valami hasonló. Ez tehetné Magyarországot egyedivé. Különben mi lenne a különbség Magyarország és Bulgária között? Matt Kramer szerintem tévedett az olaszrizlinggel kapcsolatban, szerintem lehet belőle jó bort készíteni. De igazán a rajnai rizlingben látok fantáziát.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy jó száraz olaszrizling....
Ez vótt ma

"A juhfark figyelemre méltó fajta, csak nehéz a nevét kiejteni." DDDD
Basszus, egy bor csak akkor lehet jó, ha miszter szőr őlordsága ki tudja ejteni a nevét!

Kivágatták Egerben meg Villányban a medoc noirt, a portugiesert meg nem lehet oportónak hívni.Biztos azért, nehogy a vevő megkülönböztesse a franciától, meg a portóitól.

Ebben az Isten adta országban, bárki kipréseli az udvarán termett két fürt szőlőjét, egy csodálatos italhoz jut.
Mondjuk azt én sem értem, hogy az utóbbi időben miért a lefolyóban végezte néhány "neves" gazdától való több ezer FT-os palack.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában