Decanter: Tokaj és a Törley tarolt a borversenyen

2013. május 21. 9:22
Négy tokaji bor és egy villányi vörös lett magyar kategóriagyőztes a Decanter World Wine Awards versenyen, ahol 14 362 mintát kóstolt 27 ország 219 bírálója. A legeredményesebb magyarországi pincészet a Törley.

A Decanter magazin tizedik éve minden évben megrendezi a Decanter World Wine Awards borversenyt. A világ egyik legnagyobb mintaszámú versenyére több mint 14 362 mintát neveztek, 27 ország 219 bírálója (ebből 75 Master of Wine és 13 Master Sommelier) zsűrizte 52 ország pezsgőit és borait. A regionális besorolásban Magyarország aranyérmes termékei egymással versenyeztek a kategóriagyőztes címéért bortípusonként két árkategóriában. A trófea odaítéléséről a zsűri vezetője, Steven Spurrier döntött.

A 15 font alatti száraz fehérborok kategóriagyőztese a Royal Tokaji 2011-es csavarzáras furmintja lett. (A bort nemrég a Mandiner is kóstolta össztokaji kontextusban, ott nem szerepelt ennyire jól.) A kategóriában aranyérem nem volt, a Szent Tamás Pincészet 2012-es Mád-furmintja és a Varga Pincészet 2012-es Illatos gyöngyözőbora kapott ezüstöt. Bronzot viszont rengeteg pincészet be tudott zsebelni.

A 15 font fölötti száraz fehérboroknál a Dobogó Pincészet 2011-es furmintja kapta a kategóriagyőztesnek járó trófeát. (Nálunk nemrég ez a bor lett a legjobb száraz tokaji.) Aranyérmet a száraz badacsonyi Villa Sandahl 2011-es Magic Rain elnevezésű rajnai rizlingje és a Royal Tokaji 2011-es dűlőválogatás furmintja kapott. Ezüstöt kapott a szintén Villa Sandahl-bor, a 2011-es Cappuccino Oil. Bronzból sok volt itt is.

A vörösboroknál nem hirdettek kategóriagyőztest 15 font alatt, a nevezett borok többsége a bronzig vagy egy ajánlásig jutott. A 15 font fölötti vörösöknél villányi dominancia volt: a kategóriagyőztes a Sauska 2009-es Cuvée 5 elnevezésű bora, Malatinszky Csaba Noblesse cabernet franc-ja 2008-ból pedig aranyat kapott. Ezüstöt a Vylyan két bora, a 2011-es Sauska-kadarka, a Csányi pincészet 2009-es Kővilla válogatása és Günzer Tamás 2009-es Mátyás cuvéje-kapott. Bronzból már Szekszárdnak is jutott.

A legnagyobb verseny a 15 fölötti édes boroknál volt. A kategóriagyőztes itt a Royal Tokaji 2007-es dűlőszelektált hatputtonyos Szent Tamás-aszúja lett, de mellette aranyat kapott a Dereszla 2007-es ötputtonyos aszúja, a Dereszla 2007-es hatputtonyos aszúja, és a Szent Tamás Pincészetnek a Mád irányítószámáról elnevezett 3909 kései szüretje 2011-ből. A 15 font alatti édeseknél a Törley Pezsgőpincészet tokaji édes pezsgője, a palackban erjesztett Törley Tokaji Doux lett a kategóriagyőztes.

„A Törley Tokaji Doux készítéséhez felhasznált furmint borokat úgy válogattuk össze, hogy a belőlük elkészített pezsgő savösszetétele finom legyen. A több mint egy éves palackos érlelés valamint az expedíciós likőrrel hozzáadott cukortartalom pedig komplexé, teljessé varázsolta ezt a pezsgőt” – mondta róla Koczuba Róbert, a Törley pezsgőmestere. A cég egyébként a legeredményesebb is volt a Decanter borversenyén: különböző borai összesen egy trófeát, hét bronzot és négy ajánlást szereztek.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés