Savas-e a Vas megyei bor?

2013. május 28. 09:58

Egészen biztosan nem a szőlő és a bor az, ami Vas megyéről először az eszébe jut bárkinek, pedig itt is van pár termőhely, ami kezdi megvillantani a tehetségét. Ság-hegy, Vaskeresztes, Kissomlyó, Kőszeg borai a célkeresztben.

„Egészen vissza kell mennünk az ókori római Pannóniáig, hogy megtudjuk, itt mindenütt termesztették már akkor is a szőlőt. Ugyanúgy, ahogy a zalai részeken, Kőszegen, Kőszeghegyalján, Ság-hegyen, Kissomlyón is finom borokat szűrtek. Ha a megye nagyságát és a szőlőterület méretét tekintjük mércének, akkor tényleg nem tartozik a borturizmus felkapott célpontjai közé” – válaszolta Márkus Béla borász-sommelier az Alpokalja Online kérdésére, miszerint lehetne-e híres Vas megye a borairól.

Szó nincsen már savasságról

Márkus Béla elmondása szerint bár saját borvidéke nincs a megyének, három is belenyúlik területébe: a soproni borvidék körzetei közül Kőszeg, Csepreg és Vaskeresztes; a Ság-hegy és a Kissomlyó a Nagy-Somlói borvidék része; Bérbaltavár és környéke pedig a zalai borvidékhez tartozik, ahonnan korábban jelentős mennyiségű pezsgőalapbort vitt el a BB. A borász-sommelier szerint a megye gyakorlatilag teljes területe alkalmas a szőlőművelésre, a kisebb szőlőhegyeken, domboldalakon, mint a Vasi Hegyhát, a Kemenesalja vagy Celldömölk és Sárvár környéke már most is vannak szőlők, ezek azonban nem borvidéki besorolást kaptak, hanem egyéb bortermő hely besorolást.

A Vas megyei borra már nem lehet rásütni a pecsétet, hogy az savas lenne, mondta Márkus Béla, szerinte az ugyanis a tömegtermelésre berendezkedett korábbi időszakok szőlőtermesztésének eredménye volt. Ma a megfelelő tőketerhelésű ültetvényeken tökéletesen beérik a szőlő, a belőlük préselt borok harmonikus sav– és alkoholtartalommal rendelkeznek, fajta és termőhely karakteresek, jól érlelhetőek, élvezetesek, fogalmazott a borász, aki szerint a melegebb időjárás is segít ezen.

Többre is lenne igény

„Napjaink vasi borászatát a kis területeket művelő családi borászatok jelentik. Többségük kedvtelésből, saját fogyasztásra készít csupán borokat. Kőszegen, Vaskeresztesen és a Ság- hegyen jó néhányan magasabb szintre helyezték a szőlővel való foglalkozást, és kiemelkedő minőségű boraikkal regionális és országos sikereket is értek el” – így a szakember, aki szomorú amiatt, hogy a Ság-hegyen vagy a Kissomlyón mennyi elhagyott szőlőterületet látni, holott véleménye szerint a megyébe fürdőzni érkező turisták körében lazán elfogyna az innen készült bor. 

És hogy mit érdemes keresni a borboltban, ha Vas megyeit innánk? Márkus Béla szerint a Ság-hegyi Dénes Hegybirtok borait, a vaskeresztesi Garger Imre borait, Jagodits Tamás, a Tóth Pincészet, Stefanich Kornél, Láng József, Alasz László, a Mittl Pince, a Major-Árva Borház és Fehér Tamás tételei azok, amiket érdemes keresni.

A bejegyzés trackback címe: https://bor.mandiner.hu/trackback/8843