Kóstoltuk a tállyait

2013. június 11. 10:25

Jenei Balázs
Metszetek
Vannak családok, akik a borászatból élnek, és ha nem jön be nekik a száraz borokra való átállás, akkor csődbe mennek.

„Alkonyi szerint a dűlőkről beszélni kell, melyről a generációk együtt adnak majd véleményt, és ehhez kell 150 év. Most az újrafelfedezés időszaka zajlik, az ismerkedés a területekkel. Szerinte az volt a fontos, hogy ezek a borok most megszülessenek, hogy elkezdődjön a felfedezés és a közös beszéd, legyenek egyfajta kezdeti referenciáink, nem feltétlen az, hogy ezek a tételek eladásra is kerüljenek. Ez számomra egy felettébb érdekes és érthetetlen felvetés. Egy hosszan veszteséges vállalkozást nem valószínű, hogy van értelme finanszírozni, vagy bárkinek is érdekében állna.

Azt se felejtsük el, hogy vannak családok, akik a borászatból élnek, és ha nem jön be a száraz borokra való átállás, akkor csődbe mennek. Így nagyon bátor mondatnak érzem ezt egy elismert szakértőtől. Azt gondolom, lehet 150 év kell egy dűlő pontos megismeréséhez, azonban arra nincs 150 év, hogy borai is vele együtt kialakuljanak. Nyilván ez egy komoly dilemma, egy alapvetően hosszú futású vállalkozásnál, mint a borászat, hogy mégis mennyi időnk van. Úgy gondolom, hogy itt nem megy valami egyik napról a másikra, hacsak nem történik egy nagyon komoly sokk. De abba a hibába se szabad esnünk, hogy van 150 évünk. Nincs. 5–10–15 években lehet, érdemes szerintem gondolkozni. És igenis gondolni kell arra, hogy ezt el kell adni, akkor is, ha az első kísérletről, és akkor is, ha egy tökéletesen kialakult borstílusról beszélünk.

Tokajban nagy lehetőségek vannak, de jelenleg a legnagyobb kísérlet is ott zajlik. Kíváncsi vagyok, hogy mennyire lesz működőképes az új irány. Ha bejön, óriási lehet a siker, de ez nagyon nem lesz egyszerű. Ezt látom Tállyán is. Elkezdődött valami, ami izgalmas, és jó lehet. Kísérletezni kell vele, és tanulni. Folyamatosan. De ez mellett a régit sem szabad elfelejteni, meg kell tartani bármennyire szép az, vagy csúnya.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában