Borok a zöld disznóból

2013. július 17. 9:37

Kalmár Gergő
Zipp
Amikor az egyik barátom meglátta a zöld tartályokat, azt mondta, hogy ezek úgy néznek ki, mintha egy T34-es harckocsi és a vaddisznó heves nászából születtek volna.

„- Te korábban hol dolgoztál borászként?

- A saját sóskúti pincémben kezdtem, aztán az ott készített borból vittem egy nagy budafoki borászat vezérigazgatójának két palackkal. Kértem tőle, hogy hagy dolgozzak a pincészetükben segédmunkásként. Felvett, de nem segédmunkásnak, hanem borászati előadónak, ami irodai munkát jelentett volna. Ehhez képest folyamatosan a pincében lógtam, segítettem a szűréseknél, a fejtéseknél, a derítéseknél, így sajátítottam el a nagyüzemi gyakorlatot, mert korábban tankönyvekből tanultam meg a borkészítés fortélyait. Aztán a budafoki gyakorlati munka mellett elvégeztem a Soós István Borászati és Üzleti Szakközépiskolát, ahol az elmúlt évben tanítottam is, borászati technológia gyakorlatot.

- Acéltartályos vagy a hordós érlelést részesíted előnyben?

- A talajszerkezet miatt az Etyeki Borvidéken inkább illatos, friss, reduktív borokat érdemes készíteni, leszámítva ugyebár a vörös Pinot Noir-t, annak jól áll a hordó. Azonban okos terméskorlátozással olyan fehér szőlőket is lehet szüretelni, amelyek megfelelő savszerkezet, és beltartalmi értékek esetén a hordós érlelésre is alkalmasak. A mostani Talentométeren éppen egy hordós késői szüretelésű Szürkebarát borral nyertünk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában