Meddig jók a szekszárdi vörösök?

2013. augusztus 24. 10:25
Írta: Kuti Vilmos
Németh János szekszárdi pincészetében jártunk, és egyúttal arra kerestük a választ, meddig tarthatóak el a régebbi évjáratok hazai vörösborai. 2008-as és 2009-es cabernet-ket kóstoltunk, ezeknek még bőven van idejük.

Németh János, a szekszárdi borvidék fiatal és elismert borásztehetsége. Hosszú évek óta bizonyítja, hogy rendre egyedi karakterrel bíró, nagyon gyümölcsös és fajtajelleges borokat tud komponálni. Elmondása szerint rengeteget számít, hogy neki kizárólag arra kell koncentrálnia, hogy jó borokat készítsen, és már a beszélgetésünk elején leszögezi, hogy felesége, Korda Gabriella nélkül nem tartanának ott, ahol. Ugyanis Gabriella foglalkozik minden mással a pincészet életében, a borok dizájnjától kezdve a marketingen át a kóstolók szervezéséig. Arról nem is beszélve, hogy Gabriella a szekszárdi kadarkatúra kitalálója-megvalósítója, amiért a Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter őket jutalmazta a Régió Innovatív Borturisztikai Szolgáltatója Díjjal.

Pincészetük az Iván-völgyben fekszik, területeik a legkiválóbb szekszárdi dűlőkben helyezkednek el, a Porkolábban, a Decsi-hegyen, a Görögszóban, az Iván-völgyben, és a Cinkában. A tőketerhelés elég visszafogott, tőkénkénti egy kilós átlag a jellemző, 10 hektárjukról körülbelül 30 000 palack jön le. Teszteltünk néhányat a most piacra kerülő 2011-es és 2012-es boraik közül, de a cabernet sauvignon, valamint a cabernet franc esetében vertikális kitérőt is tettünk a 2008-as és 2009-es évjárat erejéig.

Ennek kapcsán érintettük beszélgetésünk során a honi vörösborok potenciálját. Németh János meglátása szerint ez aktuális téma, mert egyre több szakértő beszél erről hazánk nagy vöröseit illetően, és az is egyre sűrűbben fordul elő, hogy a pincészetükbe látogató borkedvelők is érdeklődnek, hogy melyik bor meddig eltartható, mikor lesz a csúcsán, meddig iható. Németh János tapasztalatai szerint a túl lágyan szüretelt alapanyagból készült borok gyönyörűek, és nagyon élvezetesek mondjuk egy évesen, de a kellő savszerkezet nélkül gyorsan kiürülnek, ellaposodnak.

A hosszú eltarthatóságot a sav-alkohol-extrakt hármas aránya határozza meg. Ezért lényeges, hogy kellő savtartalom is legyen a nagy vörösborokban, és rendkívül fontos része a tanulási folyamatnak, hogy mindegyik évjáratból legyenek tételek eltéve arra célra, hogy évente 1-2 alkalommal kóstolják azokat, hogy mikor, milyen fázisban vannak. Így lehet folyamatosan tanulni, és okulni a szüreti időpontokat illetően, és idővel egyre nagyobb potenciálú nagyformátumú vörösbort készíteni Németh János szerint.

*

Kékfrankos rozé 2012

Színében félbevágott eper. Friss illatok jönnek a pohárból a szamóca, málna, citrus. A szájban rendkívül élénk, ropogós, cseresznyés ízvilág, egy kis lime-ossággal. Kellőképpen tartalmas, de nagyon feszes szerkezetű, élvezetes, légies üdítő.

Porkoláb 2011

Nagyon gazdag illatok, szilva, kökény, menta, hordófűszerek. Szájban tartalmas, csupa kékbogyós gyümölcs egy kis csokoládéssággal, édes fűszerekkel. Még roppant fiatal, nagyon élénk, de az idő neki dolgozik, hosszú életű bor.

Cabernet franc 2008

Feketébe hajló mély színvilág. Illata nagyon lassan nyílik, de a pohárban forgatva, szellőztetve komoly mélységeket mutat: likőrösség, rumos-csokis jegyek, és sok érett gyümölcs. A korty nagyon erőteljes, de már szépen lekerekedett minden részletét illetően. Érezhetően magas az alkohol, de eltűnik a komoly szerkezetben. Nagyformátumú, összeérett bor.

Cabernet franc 2009

Mély lilás-feketés színvilág. Illatában és ízében is áradó aszalt gyümölcsösség, hordófűszeresség. Ízében nagyon erőteljes, erős, de szép tanninokkal, a komoly tartalom elbírja, ám még idő még lecsiszolódik, egységesebb lesz. A kortyban az erőteljes gyümölcsösség, és a hordós-csokis jegyek mögött, egy érdekes gesztenyés ízvilág is megmutatkozik. Fiatal, hosszan érlelhető tétel.

Cabernet sauvignon 2008

Mély szín, nehezen nyíló, de tartalmas illatok: szilvalekvár, mák, konyakos meggy. Kóstolva robosztus szerkezetű, erőteljes, egészen extraktédes korty érett szedrességgel, csokoládéssággal. Dús és erőteljes ízek, és még mindig van elég ideje, hogy tökéletesen összeálljon.

Cabernet sauvignon 2009

Már megjelenésében is határozott, mély színvilág fekete maggal. Sokrétű illatában csokoládés, kávés jegyek, és krémes gyümölcsösség. A szájban csiszolt, és rendkívül telt ízek jellemzik. Itt is krémesség, leginkább málnás, csokoládés jegyekkel, telt, egész szájat betöltő ízekkel, kivételesen hosszú lecsengéssel. Ebben a fázisában még rendkívül fiatal, nagy tartalékokkal rendelkező bor. 

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában