Ki van még a palackban?

2013. július 31. 9:00

Tallián Hedvig
iMád
Ifj. Szepsy István megkeresésére a mádi református gyülekezet úgy döntött, hogy szeretnék kivenni a részüket a Mád-borok megszületéséből.

„A Mád borhoz megtermelt szőlőnek szigorú kritériumoknak kell megfelelnie. Egyik ilyen munkafolyamati feltétel a fürtválogatás. Ám, ez a hitelvek miatt kritikus pont hisz, amit Isten megteremtett azt ember ne ritkítsa, vallják a szigorúbb reformátusok, ezért ezt a részmunkát kihagyják, viszont ezen a ponton a Szent Tamás Pincészet munkásai helyreigazítják az elvárt tőkeegyensúlyt.

A kalákában végzett szőlőmunkákhoz, mint abba Tar László beavatott, általában mindig társul egy közös gulyásfőzés, és természetesen szüretkor a legemelkedettebb a hangulat, akár hatvan ember is összegyűlik a Kishegy dűlőben. A Mád bor alapanyagául eladott szőlőből származó bevétel pedig az egyházközséget erősíti. A mádi reformátusok így járulnak hozzá nem csak közösségük építéséhez, de Mád hírnevének öregbítéséhez is.

A mádi reformátusok Istentiszteletének színhelyéül a XVI. században a ma katolikus templomként ismert épület szolgált. A később leégett, de újjáépített, és mai formájában is ismert református templomot azonban a XIX. század elején építették. Ez az épület nem csupán a közösség lelki életének fontos része, de a falu sziluettjének is, olyannyira, hogy a Mád bor üvegét ölelő címke bal szélén is ott magasodik a református templom.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában