Szőlőtermelés eladásra

2013. augusztus 26. 15:45

Pflanzner Sándor
Szőlőművelés

Nem igazán képzelhető el vásárolt szőlőre alapozva a borászkodás. Égető szükség lenne egy, a minőségi borszőlő termelést leíró technológiára azoknak, akik ezzel foglalkoznak.

„Ezután furmintra kezdtem vadászni. Találtam is egy termelőt, aki kifejezetten eladásra termel. Augusztus közepén hívtam fel, hogy szeretnék venni lábon 500 tőkényi furmintot. A feltételek több mint zavarba ejtőek voltak: igen, de nem csinálhatunk (az én embereim) terméskorlátozást. De állítólag ők beállították a termést, 6 vessző, vesszőnként 2 fürt, az pont annyi, amennyit én is akarnék, max. 12 fürt. Elmentem megnézni a szőlőt. A sorok köze példásan rendben tartva, tényleg nagyon szép talajmunka.

Ugyanakkor a szőlőn az összes másodvirágzásból származó Szent Márton fürt fenthagyva, és így nem hogy kettő, de inkább 3-5 fürt sorakozott a 6 vesszőn. A leveleken furcsa elváltozás: az erek mentén határozott szélű, 200 forintosnyi barnás beszáradások. Szőlőorbánc. Végül nem vettem meg a furmintot, nem a növényvédelmi probléma miatt (bár most kell permeteznie nem akármilyen szerrel ilyen komoly fertőzésre, ami az én mércém szerint már nem megengedhető a borban), hanem azért, mert ha november végéig a tőkén aszalnám, akkor se érne be nekem megfelelően ez a szőlő.

Nem tudom, mennyire általános az, amit leírtam. De ez a tapasztalat azt mondatja velem, hogy nem igazán képzelhető el vásárolt szőlőre alapozva a borászkodás, valamint égető szükség lenne egy, a minőségi borszőlő termelést leíró technológiára azoknak, akik ezzel foglalkoznak.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://bor.mandiner.hu/trackback/10265