Rókusfalvy Pál 2013-ról

2013. szeptember 3. 16:54

Rókusfalvy Pál
Mandiner
Milyen volt 2013 a szőlőben, milyen borokra számíthatunk az új évjáratban? A Mandiner.bor több hazai borászt is megkérdezett a témáról, a szüret folyamán reméljük, minden kiderül válaszaikból. Elsőként a szeptember 7-8-i Etyeki Piknikre már lázasan készülő Rókusfalvy Pál válaszolt a Mandinernek.

Sok csapadékkal, szépen indult év az idei. A nyár aztán hozott egy-két meglepetést. Látszólag a szárazság miatt nem volt betegség, de néhány fajtát (burgundi fajtákat, elsősorban a chardonnayt) elkapott a lisztharmat. A lombozaton nem is lehetett észrevenni a jeleket, de a másodtermésen rajta volt a fertőzés, így ha valaki nem volt résen júliusban, úgy a növényvédelem hiányában augusztusra a szőlőben aktív lisztharmat lett. Az erős napsugárzás miatt a fürtöket nem leveleztük ki (napégés elkerülése miatt), de a szárazság ellenére a dús lombozatban a hajnali mikroklíma miatt könnyen előjött a lisztharmat.

Mindezek ellenére én egy nagyon jó évjáratra számítok, a mostani csapadék és kellemesebb idő még pont jó a szőlőnek. Nem számítok korai szüretre, mi a pezsgőalapot (chardonnay) most e hétvégén szedtük. Valószínű a szürkebaráttal és a sauvignon blanc-nal folytatjuk körülbelül egy hét kihagyással. Érik a szőlő, szépek a savak még, mennyiségileg valószínű kevesebb lesz ebben az évben is, hasonlóan a 2011-es és 2012-es évjárathoz.

Idén a boroknál a szép illatokra, harmonikus alkohol-sav egyensúlyra koncentrálunk, ezt a szüreti ideális időpont kiválasztással és a korrekt pincemunkával igyekszünk maximalizálni. Fiam pezsgőkészítésből írja idén a diplomamunkáját a Corvinuson, úgyhogy a pezsgőre még nagyobb hangsúlyt fektetünk (hisz Etyeken vagyunk). Ez a negyedik pezsgős évjáratunk, nagy fejlődést remélek ezen a területen is.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában