2013 a magyar fajták évjárata lesz

2013. szeptember 10. 19:20

Varga Péter
Mandiner
Milyen volt 2013 a szőlőben, milyen borokra számíthatunk az új évjáratban? A Mandiner.bor több hazai borászt is megkérdezett a témáról, a szüret folyamán reméljük, minden kiderül válaszaikból. Ezúttal Varga Péter, a badacsonyörsi Varga Pincészet tulajdonosa válaszolt lapunknak.

Nyilván ismerős a párbeszéd:

- Hogy van?
- Köszönöm, jól vagyok.
- De mégis egy kicsit részletesebben!
- Ó kérem, nagyon rosszul vagyok.

Kicsit hasonló helyzetben vagyunk az idei szürettel is. Az ültetvények haragoszöldek, a mennyiség a katasztrofális előző három évhez képest elfogadható, és lesznek fajták, amiből kiváló borok is lehetnek. A Csabagyöngyéből, az Irsai Olivérből már kész, és nagyon jól sikerült boraink vannak, nagy minőségű lehet idén az Olaszrizling, a Kéknyelű, a Rózsakő és a Kékfrankos is. Ahhoz azonban, hogy a lehetőségből valóság legyen, szép őszi időre lenne szükség. A jelenlegi csapadékos időjárás már nem hiányzott, de ha jövő héttől október végéig nem esik az eső, akkor sok örömünk is lehet ebben az évjáratban.

Sajnos, ami nem jól sikerült, az már biztos. A kemény telet hozó március után hideg tavasz következett, május végén egy erős felmelegedéssel, majd lehűléssel. A rossz idő sajnos a szőlővirágzás időszakára esett, a fajták jelentős részénél a beporzás nem, vagy nem egyszerre történt meg. Ezért jelentős mennyiségi kiesések vannak a Muscat Ottonelnél és Lunelnél, a Chardonnaynál és a Pinot Gris-nél. Gondokat okoz a többi francia fajta is, a Pinot Noir, a Merlot és Cabernet-ék érése elmarad a szokásostól, és gyakran előfordul, hogy a szemek érettségi állapota nem egységes, a fürtökben érett és zöld szemek vegyesen jelentkeznek. A rosszul sikerült virágzáson kívül a szőlőfajták különbözőképpen viselték a szélsőséges időjárási körülményeket.

A 2012. évi aszály csökkentette a rügydifferenciálódást, ezen keresztül az idei évi fürtszámot, a májusi, júniusi nagyarányú esőzések hatására nagy volt a gombás fertőzések veszélye, a júliusi és augusztusi rendkívüli hőség hatására légköri aszály alakult ki, amely a kocsány érés előtti elfásodásával járhat, a szeptember elejei, helyenként jelentős esőzések hatására kirepedezhetnek a szemek.

A szokatlan időjárási körülményeket a magyar fajták bírták a legjobban. Ha az időjárás szélsőséges jellege a következő években is megmarad, tovább erősítheti a magyar fajták piaci térnyerését.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában