Helló, borfesztivál! #1

2013. szeptember 12. 14:28
A szeles időjárás ellenére is sokan látogattak ki borfesztiválozni a budai várba. A Mandiner.bor is így tett: megkóstoltuk a Varga Pincészet 2013-as csabagyöngye újborát, valamint tokaji borászokat kérdeztünk arról, lesz-e aszú idén.

A borfesztivál első napja főként a tájékozódással, a beleszokással és sajtótájékoztatókkal telt, így a figyelmesebbek több helyen találkozhattak és beszélgethettek borászokkal. A sajtótájékoztatók sorát a Varga Pincészet és Varga Péter nyitotta. Vargáék a borfesztiválon mutatták be az első borukat, a csabagyöngyét 2013-ból. Idén is készült száraz is, és félédes is az év első borából, amelyek nagyon friss, egyszerű, szőlővirágos, bodzás, savhangsúlyos borok egy kis szén-dioxiddal, ami határozottan jól áll nekik. Érdemes itt kezdeni a kóstolást, ami már egy kis betekintést engedhet a 2013-as évjárat lehetőségeibe.

A tokaji optimisták

A Tokaji borudvarban Varga Péterénél optimistább hangokkal lehetett találkozni. Az egyik ilyen volt a Gizella Pince borásza, Szilágyi László, aki nagyon bizakodóan tekint a 2013-as évjáratra. Elmondta, hogy nála már megkezdődött az aszúsodás, de a szüretet majd csak októberben fogja elkezdeni. Pavilontársa, Balassa István is hasonlóan jó évjáratot jósol Tokajban. A legnagyobb sorok szerdán itt kígyóztak, nem alaptalanul: nagyon szép és tiszta furmintokat és hárslevelűeket kóstolhatnak az érdeklődők. 

A tokaji nem annyira optimisták

A kevésbé optimista vonalat képviselte a Hétszőlő pincészet, ahol nagyon várják az aszúsodást, de egyelőre még nem jelent meg náluk, pedig őket is az elsők között szokta elérni a botritiszesedés. A pincészetnél sok izgalmas bort, valamint kövérszőlő mustot lehet kóstolni. Nagyon szép a 2010-es furmint selection, de érdemes a pincészet édes borait is kipróbálni, a késői szüretelésű Bistro-válogatást, a fordítást és a hatputtonyos aszút. Az erdőbényei Bardon pincészet elhozta új borászának, Szabó Tímeának első évjáratát, amely igazán jól sikerült. A 2012-es Bardon-borok – az alap furminttól eltekintve, amely egy friss üde nagyon jó ivású bor –, még egy kissé fiatalok, ezért mindenképp meg fogják hálálni a palackos érlelést.

Érdemes kilátogatni a borfesztiválra több napra is, hiszen egy nap alatt lehetetlen bejárni a több mint 200 kiállító standját. Vagy nagyon céltudatosnak kell lenni hozzá.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A válasz baromi egyszerű: mert van boruk - nem is kevés ráadásul - a friss évjáratból, mindezt úgy, hogy például Tokajban még el sem kezdődött a szüret. Ahogy Jenei kolléga is írja a fenti cikkben, ez egy friss, egyszerű, jósavú bor, és mint ilyen, eleve jó start egy hosszú borsor elé, ám mivel még 2013-as is, pláne. Az újborokkal való foglalkozás a Mandinernek mondhatni, sajátossága, tavaly tizenkettőt kóstoltunk belőlük végig: http://bor.mandiner.hu/cikk/20.. Idén sem adjuk alább.

2013-as újbora egyébként nemcsak Vargáéknak, hanem a soproni Kurt Taschnernek is van. Gyors utánanézés után annyit tudni róla, hogy augusztus 18-án géppel szüretelték a Fertő-tóra néző Gute Weidengrund dűlőben lévő irsai olivér telepítés szűztermését. A Radovinnál lehet kapni, hogy a borfesztiválon lehet-e kóstolni, nem tudom. Itt a link: http://radovin.hu/magyar-borok.. Az igazi újbordömping novemberre várható.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában