Helló, borfesztivál! #3

2013. szeptember 15. 09:59

A végéhez közeledik a 22. Budavári Borfesztivál. A Mandiner.bor ezúttal az alföldi borokból kíván egy kisebb merítést bemutatni. Koch Csaba, Gálné Dignisz Éva, Sziegl Balázs, Kökény és Fia pincészet, Lantos pincészet a pohárban.

A Budavári Borfesztivál nem csak az illusztris helyszínben, és a kiállítók sokaságában emelkedik ki a többi borfesztivál közül. Egyértelműen egyfajta prémium fesztiválnak szánják, és igyekeznek odafigyelni az apróságokra is. Ilyen például az, hogy a nagyszínpad előtt székek vannak, vagy az, hogy a szűk helyeken kordonnal választották szét az utat. Fontos az is, hogy a mosdók mindig tiszták, kulturáltak, és van belőlük elég. Az ételválaszték is bőségesnek tűnt, bár nem volt olcsó, de mindenki megtalálhatta a maga kedvencét, a kenyérlángostól a sült halig.

A borfesztiválon a kedvenc pavilonunkról még nem írtunk. Ez egyértelműen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal standja. Sajnos azt nem kérdeztük, hogy ők mivel készültek a fesztiválra, de mivel bort nem láttunk náluk, hamar tovább mentünk.

Mit tud borban az Alföld?

Meg sem álltunk az alföldi borok lelőhelyéig, ott is a Vino-Natura borkereskedés standjánál nyitottunk. Itt már volt jó pár bor, összesen 17 különböző palackkal találkozhatnak azok, akiket érdekelnek azok a pincészetek, akik önállóan nem tudtak volna a várba kijutni az Alföldről. Ilyen a hajósi Sziegl Balázs is, akinek a Jött ment olaszrizlingjéből összesen 228 palack készült. Izgalmas tétel, teljesen más, mint egy badacsonyi társa.

A ceglédi Kökény és Fia pincészet Fischer-parti rozéja a Vinagorán már elhozott egy aranyat, és nem véletlenül: nagyon intenzív, epres, málnás illat egy kis tutti fruttival, ami nem közhelyes. Ízében is ott vannak a gyümölcsök, jó inni. A soltvadkerti Lantos Pincészet is több borral képviselteti magát a standon, a 2009-es Zweigelt egy kicsit fenyőmagos, gyümölcsös bor. 

A cserszegi fűszeres a sztár

A kis pincészetekkel való ismerkedés után a szigetcsépi Gál pincészet borait is kóstoltuk. Gálné Dignisz Évát négyszer jelölték az év bortermelője díjra az utóbbi években. A cserszegi fűszeres a szegedi borfesztivál bora lett, ami egy nagyon szép fűszeres és illatos bor, mégis van egy kis testessége is. Érdemes a többi bort is megkóstolni, mindegyik nagyon tiszta, és jól mutatja, hogy nem szabad lebecsülni a kunsági borokat.

A borotai Koch pincészet az egyik legismertebb pincészet a borvidéken. Itt is nyugodtan kóstoljuk meg a cserszegi fűszeres, mi azonban inkább a 2011-es kadarkát emelnénk ki, amely nemrégiben megnyerte a nemzetközi kadarkaversenyt. Málnás fűszeres illat jellemzi, ízében gyümölcsök, egy kis vanília, pici bors. Nem az a nagyon könnyed bor, viszont nem is egy nagy komplex, leginkább a Sebestyén-féle irányvonalhoz lehet hasonlítani, amiről írtunk korábban. Zárásként kicsit el is kalandoztunk az Alföldről, hiszen Koch Csaba Villányban is tevékenykedik Vin-Art Pincészet néven.

Nem más, mint a csúcsházasítást, a fiáról elnevezett Csanád cuvéet kóstoltuk, ami merlot, cabernet franc és cabernet sauvignon házasítása. Illatában nagyon mélyről és intenzíven piros bogyós gyümölcsök, és hordófűszerek jönnek. Ízében is ezek a jegyek vannak, betölti a teljes korty a szájat. Azonban még nagyon friss, kicsit jobban ránt a tannin, de nagy potenciál van benne. 2015-ig ne dugózzuk ki, hagyjuk csak pihenni, biztosan meg fogja hálálni.

A bejegyzés trackback címe: https://bor.mandiner.hu/trackback/10584