Merfelsz Gábor: Meg szeretném mutatni a néró lehetőségeit

2013. október 12. 17:55
Írta: Kuti Vilmos
A Merfelsz-nérók kóstolása után joggal vetődhet fel a kérdés, hogy ha ilyen sokszínű és érdekes borokat lehet belőle komponálni, ráadásul kiemelkedő az egészségre pozitívan ható antioxidáns tartalma, akkor miért foglalkoznak vele meglehetősen kevesen? Merfelsz Gáborral beszélgettünk a fajtáról.

Hogy látja, miért van ennyire háttérbe szorítva a néró szőlőfajta?

Nincs háttérbe szorítva, egész egyszerűen még nem ismerik eléggé, a kísérletezést pedig nem sokan vállalják. Az uniós csatlakozás előtt minden szőlőfajtát be kellett sorolni csemegeszőlő, vagy borszőlő kategóriába. A nérót a csemegeszőlők közé sorolták. A csatlakozás után a joganyagba bekerült egy úgynevezett kettős hasznosítású kategória.

Ebbe került a néró is. Tehát legálisan lehet belőle bort készíteni, és dél-dunántúli tájborként hozható forgalomba. Az is elképzelhető, hogy sokan arra gondolnak, hogy a tájbor megnevezés eltántoríthatja a fogyasztókat, de tapasztalataim szerint egyre több a tudatos, újdonságokat felfedezni vágyó fogyasztó. Ez az egyik oka, hogy arra törekszem, hogy a fajtában rejlő lehetőségeket, és minél több arcát bemutassam.

Érdeklődnek a szakmabeliek a fajta iránt?

Igen, jó néhányan megkerestek, hogy beszélgessünk a néróról. Például a Szentpéteri pincészet, akik a Duna-Tisza közén értek el kiváló eredményeket a fajtával. Kóstoltam, zamatos, karakteres, jó ivású bort készítettek. De a soproni Wine-Life pincészet is komoly bort készít néróból. Ez azt mutatja, hogy nagyon eltérő mikroklímájú, és adottságú borvidékekről szép nérók kerülnek ki, tehát érdemes lehet egyre inkább foglalkozni a fajtával országos viszonylatban. Én örülök ha megkeresnek, és nagyon szívesen adok útmutatást a néróval kapcsolatosan.

A néró, ha töppedt

Hogy látja, miben rejlik a fajta egyedisége?

Kapásból ott van a tény, hogy a borba is óriási mértékben átmenti az antioxidánsokat. Ez igen komoly hívószó lehet, pláne, hogy egyre többeket érdekel az egészségtudatos életmód. Ezenkívül van egy egyedi, nagyon zamatos jellege, amelyet szépen mutat az édes és a száraz változatokban is. Mi elég hosszú utat jártunk végig, hogy megmutassuk, mi mindent lehet kihozni a fajtából. Bizonyos évjáratokból nagyon szép félédes-édes bort ad. Bár a hazai tudatos fogyasztók a maradékcukrot ördögtől valónak tartják, pedig a természetes édesség kiemelkedő években sok érdekességet mutat. Most azonban a 2012-es édes vörös nagy sikerrel debütált, aminek igazán örülök.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában