George Benson és az új Merfelsz-csúcsborok

2013. október 12. 17:50
Írta: Kuti Vilmos
Néró, turán, hamburgi muskotály. Néhány azon fajták közül, melyekkel kevés bortermelő foglalkozik, a szekszárdi Merfelsz Gábor viszont évről évre érdekes és sokszínű borokat komponál az említett fajtákból. Évjáratbemutatón járt a Mandiner.bor.

A közelmúltban a budai Fonográf Klubban mutatták be Merfelszék az újdonságaikat, és boraik mellett rendre hangulatos zenével is meglepik vendégeiket. Most sem volt ez másképp, Brad Vee Johnson dzsesszénekes és zenekara gondoskodtak a zenei aláfestésről. Johnson túlnyomórészt George Benson számokat adott elő az est folyamán. Elárulta nekünk, hogy nagyon hasonló karakterűnek tartja Benson elegáns, lágy számait és a bársonyos, vastag, mégis friss Merfelsz-féle borstílust.

A sillertől a kései szüretelésű néróig

Jó felütés volt a 2012-es Fuxli, vagyis a szekszárdi siller, Merfelsz Gábor stílusában lágyabb, teltebb narancsos, banános, délies karakterű ízvilágot mutatott. A folytatásban a közkedvelt alap vörös házasítást, a Vízöntő cuvée 2012-es évjáratát kaptuk a poharunkba, ezúttal cabernet sauvignon-kékfrankos házasításról van szó, a friss kékszőlő must zamatával, és lágy kékbogyósok ízével.

Az Agent Provocateur 2012, vagyis a hamburgi muskotály valóban játszik az érzékekkel, szép intenzív vörös szín, a pohárba szippantva és kóstolva pedig friss, muskotályos, gazdag ízek, a 2012-es évben kékfrankossal házasítva. Majd az Esti csók 2011-es évjáratát kóstoltuk, láthatóan ezen már mindenki elidőzött egy kicsit, komoly anyag, érett, vastag, szedres, csokoládés ízeket mutató hosszú lecsengésű bor, a cabernet fajták mellett kékfrankos és zweigelt teszik érdekessé.

Akik ismerik a Merfelsz-repertoárt, azok számára a Primus 2011 csúcscuvée volt az est fénypontja. Ez a bor 2006 óta most készült el először, így hát csodát vártunk, amit meg is kaptunk. Egy magasan fekvő dűlőből származó cabernet franc és cabernet sauvignon, amelyet az utóbbi fajta éréséhez igazítottan mindig egyszerre szüretelnek. A pincészet egyetlen bora, ahol együtt is erjesztik a két fajtát. Nagyon mély színvilág téglás széli színekkel. Illatában nagyon dús gyümölcsösség, feketeribizli, kökény, málna, csak úgy ömlik az érett gyümölcs a pohárból. Ízében vastag fekete és kékbogyós gyümölcsök, hibátlan tanninok, sűrű, hömpölygő bor, a tartalmas gyümölcsösség mellett szájban szétolvadó lágy, magas kakaótartalmú csokoládé a legmeghatározóbb. Igazi nagyágyú.

A néró, mint borszőlőfajta arcai

Az est zárásaként a 2012-es forró év részben töppedt szőlőjéből készült édes néróját kóstoltuk. Illatában és ízében is erőteljes, nagy bor, a friss, édes kékbogyósok kedvességével. Kökénylekvár, tejcsokoládé, egész szájat betöltő hatalmas test, arányos szerkezet, nulla hordóhatás. 

A Néró nektár nevű 2012-es félédes rozé nagy beltartalmú különlegesség, 15,5 százalékos alkoholtartalommal, nagyon dús ízekkel, tejszínes málnakrém, érett pirosbogyósok, nagyon lendületes és arányos maradt a komoly beltartalom mellett. A jól kiérlelt száraz vörös 2011-es évjárata mély színvilágú, áradó direkt feketeszedres nagyon koncentrált illatokkal nyit. Ízében kerek, vastagon gyümölcsös, itt is tömény feketeszedret, és mentás feketeribiszkét kapunk, nagyon hosszú utóízében is a feketeszeder a legmeghatározóbb. 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában