Bolond ősz

2013. október 14. 10:20

Csetvei Krisztina
Mandiner
Milyen volt 2013 a szőlőben, milyen borokra számíthatunk az új évjáratban? A Mandiner.bor több hazai borászt is megkérdezett a témáról, a szüret folyamán reméljük, minden kiderül válaszaikból. Ezúttal Csetvei Krisztina móri borász válaszolt.

A 2013-as év lassan indult a móri borvidéken. A sok csapadéknak és nagy hónak köszönhetően késve tudtuk a szőlőmunkákat elkezdeni. Szerencsére a jég elkerült bennünket. A chardonnay és a szürkebarát szőlőknél kötődési problémákkal küzdöttünk – sajnos a virágzás időszakában rossz idő volt. A szőlő fejlődése nyár elején 2-3 hetes elmaradást mutatott a korábbi évek ugyanezen időszakához képest. A nyár meleg volt és csapadék nélküli, a bogyók csak lassan növekedtek. A »szinte« folyamatos szélmozgásnak köszönhetően a lisztharmatot megúsztuk. Augusztus végén megérkezett az esős, hűvös időszak.

Igazi bolond ősz vette kezdetét. A próbaszüreti eredmények segítettek eldönteni a szüret optimális időpontját. A szüretet szeptember 3-án kezdtük és október első hétvégéjére (a móri bornapokra) fejeztük be. A kékfrankosból idén is rosét fogok készíteni (Baba rose '13), az első kóstolások alapján nagyon baba!

A pincémben még szürkebarát, királyleányka, chardonnay, olaszrizling és ezerjó található meg, valamint a somlói területemről juhfark és olaszrizling. A chardonnay, szürkebarát és ezerjó házasításából idén is napholdcsillag készül, ez lesz a negyedik évjárat. Kiemelt hangsúlyt kap idén az ezerjó – a móri borvidék kiemelt szőlőfajtája.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában