Ilyenek a legjobb olaszrizlingek

2013. október 12. 11:08

Kovács András István
Olaszrizling
Az olaszrizlingről gyakran elmondják, hogy többnyire jó terroir-borként működik, vagyis általában nincs markánsan fajtajelleges íze, zamatban nem magát adja, hanem a termőtalajt.

„Egy átlagosan jó olaszrizling illata jellemzően élénk, általában finoman virágos, néha gyógynövényes. A vulkanikus talajokon termett boroknál értelemszerűen megjelenik az ásványosság, különböző intenzitással. Az átlagon felüli borok esetében az illat komplex, vagyis az ásványosság mellett szépen érződnek a virágos jegyek is, néha mandula.

A zamatban gyakran megjelenik a mandula, de azért ez messze nem kötelezően felbukkanó, állandó fajtajelleg. Én nem szeretem, ha »keserűmandulának« nevezik, szerintem ugyanis a mandula, attól, hogy nem édes, még nem keserű, ráadásul a keserűség nem pozitív jelenség, egy szépen mandulás olaszrizling viszont nagyon pozitív! Az olaszrizlingről gyakran elmondják, hogy többnyire jó terroir-borként működik, vagyis általában nincs markánsan fajtajelleges íze, zamatban nem magát adja, hanem a termőtalajt. Ez nyilván csak akkor működik, ha a tőkék nem teremnek nagyon sokat, nincsenek túlzottan megterhelve.

Az átlagon felüli olaszrizlingek kortyaiban gyakorta olajosság, krémes szerkezet jellemzői mutatkoznak, ezt a tulajdonság szerintem nagyon szerethető. A fajtánál szinte kötelező gyakorlat a jó savszerkezet. Jól beérett, de nem túlérett szőlők esetében a savérzet többnyire nagyon harmonikus, élénk, de nem túlzó.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában