A hullámvasút éve 2013

2013. október 31. 13:23

Ipacs Szabó István
Vylyan.hu
Nincs két egyforma év, nincs két egyforma évjárat. 2013 „hullámvasút” év volt, végletes időjárású időszakok követték egymást.

Biztosan emlékeznek például az áprilisra, amely hóval köszöntött, majd kánikulával búcsúzott. A megkésett tavasz így a lemaradását hamar bepótolta, sőt, ennek hatására már korán (májusban) indult a virágzás. Megint egy újabb csavarral jött a medárdi esőzés és hideg (június elején még be is fűtöttünk újra…), a virágzás a szokásos egy hétnél tovább, majd’ másfél hónapig tartott. A júliusi, augusztusi nyár forró volt és száraz, majd jött az újabb nyárvégi lehűlés.

Szeptember 4-én kezdtük a szüretet a [KSZÍ] alapanyag pinot noir szőlővel, s most október végén fejeztük be. A lassabb, elhúzódóbb érés miatt a szüret szakaszosan folyt. Ez évben inkább »kényelmesen kivártunk«, mintsem siettünk a szürettel, s jól tettük: az októberi gyönyörű indián nyárnak köszönhetően a késői fajták is szépen beértek.

A legutóbbi évek közül ez az évjárat mutatta meg igazán a különbségeket a borvidékek, fekvések és a művelési módok között. A szép lankákon, a jó fekvésben egészséges maradt a szőlő, s a kisebb terhelés mellett könnyebben be is ért. Villány „mediterránságát” jól mutatja, hogy az október eleji  fagy bennünket nem érintett. A kilevelezés, a laza fürtzóna a könnyebb, jobb érést, s a szebb színeket segítette.

Mindig azt mondjuk, „nyugtával a napot”, de azt már büszkén állíthatjuk, hogy szépek a tételek; jó savak, mérsékelt alkoholok, gyümölcsösen intenzív, jóivású borok ígérkeznek a 2013-as évjáratban.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában