Szüreti beszámoló 2013

2013. november 1. 12:55

ifj. Heimann Zoltán
Heimann blog
„Az évjáratról csak akkor, ha már lenn van a pincében.” – Édesapám szavajárására hallgatva most, hogy minden szőlőnket leszüreteltük, megnyílt az alkalom egy rövid összefoglalóra, a 2013-as szüretről.

„»A gazdák szavaiból ítélve ez a szüret nagyon eklektikus volt« – mondta a szekszárdi labor egyik kedves alkalmazottja. Ezt a véleményt erősíti a mi tapasztalatunk is: idén az igényesen elvégzett zöldmunkának, egy jó időben felvállalt fürtzóna-levelezésnek, vagy előszüretnek és nem utolsó sorban a fekvéseknek nagy szerepe volt. Ez utóbbira jó példa, hogy míg a szeptember végi fagyok miatt ledobták levelüket a völgyben lévő, fagyveszélyesebb ültetvények, addig a magasabb fekvésű helyeken pozitív maradt a hőmérséklet, lehetővé téve a további fenológiai érést.

A vegetációs periódus nagyobb növényvédelmi nyomás nélkül zajlott le, és az augusztusi, szeptemberi hűvös időjárás miatt számottevő botrytis fertőzöttség nélkül tudott fejlődni a szőlő, lehetővé téve a késői szüretelést. A szüreti időzítéseknél volt időnk kivárni a tökéletesnek vélt szüreti napot, amely lehetőséggel nem egyszer éltünk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában