Egri nagybor Tokajból

2013. november 1. 9:08

Ripka Gergely
Gault&Millau
Demeter Zoltán legújabb egri vörösei éppen elég nehezen emészthetőek mind a sztori, mind pedig fogyasztás tekintetében.

„Váratlan meglepetés ért a pár héttel ezelőtti Demeter Zoltán évjáratbemutató után. Kellemes meglepetés. Nemrég a téma kapcsán elmondtuk octopusszal, hogy a borász Nagytályán (Egri Borvidék) szüretelt franc-kísérletei inkább fejcsóválásra, mintsem bólogatásra késztettek. A bántóan magas alkohol és az idegenül ható maradékcukor mellett hiába kerestük a bor erényeit (más kérdés, hogy idehaza talán senki nem tud ilyen extrém vörösbor alapanyagot felmutatni, miközben nem is maga a borász, hanem Madaras Sándorné műveli a szőlőt, a borász szigorú igényeit és elvárásait követve).

Demeter Zoltán legújabb egri vörösei tehát éppen elég nehezen emészthetőek mind a sztori, mind pedig fogyasztás tekintetében. Az ötfürtös hegyaljai borász azonban szentül hiszi, hogy Eger világszínvonalú borok bölcsője, és 2009-ben egy nagytályai cabernet franc ültetvényben látta meg a lehetőséget, hogy ezt ő be is bizonyítsa. Pár napja kibontottam az utolsót a legelső, 2009-es kísérletből. Nem várt élményekkel gazdagodtam.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában