Megszűnnek az olcsó aszúk, nem lesz többé máslás: íme Tokaj új játékszabályai

2013. november 7. 16:13
Megszereztük a tokaji borvidék új rendtartását, amiben az áll: a tokaji aszúnak legalább 120 gramm cukortartalommal kell rendelkeznie. Ez azt jelenti: megszűnhet a jelenlegi három- és négyputtonyos aszúk kategóriája. De sok mást is újraszabályozott a borvidéki tanács. Érvényes mindez akkor lesz, ha megjelenik a tokaji borok termékleírásában.

Új rendtartást fogadott el a tokaji borvidék hegyközségi tanácsa. Az új rendtartás (itt olvashatja el PDF-ben) számos dolognak radikálisan nekimegy.

  • Az új tokaji aszústílus kedvelőinek és művelőinek bizonyára jó hír: 1 kg aszúszemből maximálisan 2,2 liter aszúbor készíthető, fordítással együtt.
  • Azzal, hogy leszögezték: az aszúborok minimálisan 120 g/liter maradékcukor-tartalommal rendelkeznek, gyakorlatilag megszüntették a piacot olcsó áraik miatt uraló, eddigi három és négyputtonyos aszúk kategóriáját, lévén a 120 g/l cukortartalom az ötputtonyos aszúk alsó határát jelenti. Ezzel a háromputtonyos aszúk cukor- és árszintjén lévő szamorodni számára is kitisztult a terep.
  • 2014. július 31. után tokaji bort csak Tokaj-Hegyalján szabad palackozni.
  • A Tokaj-OEM borok előállítása során 2015. augusztus 1-jétől mindennemű édesítés tilos, az alsóbb kategóriákban pedig be kell jelenteni az édesítést a hegyközségnek, az édesítőszerekről pedig nyilvántartást kell vezetniük az érintett pincészeteknek.
  • A máslást, mint kategóriát nem említi a rendtartás, így valószínűleg az aszúseprő felöntéséből származó bornak is búcsút int a borvidék. 


Érdekesség, hogy a hegyközség korábbi rendtartásában (itt van PDF-ben ez is) még az áll: tokaji borként csak fehérbort lehet forgalomba hozni. A mostaniban nem szerepel erre vonatkozó kitétel. Ide kapcsolódik az is, hogy gyakorlatilag kicserélődött azon szőlőfajták köre is, amiket kis mennyiségben szabad telepíteni a tokaji borvidék területén. Itt korábban olyan fajták voltak felsorolva, mint a cserszegi fűszeres, az olaszrizling, a királyleányka, a rizlingszilváni és a tramini. Az új rendtartásban régi magyar szőlőfajtákra cserélték ezeket: barátcsuha, szerémi zöld, piros bakator, csókaszőlő, fekete járdovány, purcsin, villáskacsú, rakszőlő szerepel a listán többek között.

A cserét valószínűleg az indokolja, hogy egyre nagyobb hangsúlyt, szerepet és érdeklődést kapnak a Kárpát-medencei fajták, Tokaj-Hegyalján a filoxéravész előtt pedig igencsak gazdag volt az élet ilyen téren. Az, hogy az új rendtartás nem szögezi le, hogy a tokaji bor színe fehér, arra utalhat, hogy elhárítják az akadályokat a tokaji vörösbor lehetősége előtt, ami egyrészt új, szinte teljesen ismeretlen oldaláról mutatja be a fogyasztóknak a borvidéket, másrészt a borászokat is új kihívások elé állíthatja. Csak jót jelent.

Az új rendtartással egyértelműen azok a pincészetek járnak jól, akik magas minőségű tokaji borokat készítenek – a mustsűrítménnyel édesített olcsóbb tokaji italok piacát, valamint a tokaji borokat borvidéken kívül palackozó nagy borászati cégek hegyaljai jelenlétét az új rendelkezés érezhetően szűkíteni, korlátozni kívánja.

Érvényes azonban mindez akkor lesz, ha a rendtartás tartalma a tokaji borok termékleírásában is megjelenik, ahogyan erre a Vidékfejlesztési Minisztérium szakértői is felhívták a figyelmet. A jelenleg érvényes termékleírásban ugyanis szó sincs vörös tokaji borról, és az aszúk puttonyszáma is szerepel benne.

A fényképen a tállyai Bártfai-dűlő látható. A Homoky Pincészet fotója.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha a többi nem is, a purcsin biztosan volt a filoxéravész előtt Hegyalján. Már arról is hallottam, hogy az első aszúborok ebből az egyébként vörösbort adó fajtából készülhettek. A Tokaj Patricius birtokközpontjánál egyébként számos, olyan kb. tíz filoxéra előtti tokaji szőlőfajtát elültettek mutatóba, érdemes megnézni őket szüret idején, hogyan néznek ki.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában